Historisk arkiv

Budsjettforslaget for 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Dato: 5. oktober 1998

Budsjettforslaget for 1999

Kulturdepartementets budsjettforslag for 1999 er preget av det stramme finanspolitiske opplegget for neste år. Kulturbudsjettet er på totalt 3 457,4 millioner kroner.

Budsjettforslaget har en økning på 4,6 prosent når følgende midler holdet utenfor: 73,3 millioner kroner til tusenårsmarkeringen, som er et fellesprosjekt for hele regjeringen, 35,8 millioner kroner overført fra Kirke-, utdannings- og forskningdepartementet i forbindelse med etablering av Nasjonalbibliotekets Osloavdeling, når Universitetsbiblioteket flytter fra Drammensveien til nye lokaler på Blindern. Dessuten foreslås bevilgningene til idrettsformål tatt ut av budsjettet, som følge av regjeringens forslag om samordning av Det norske Pengelotteri og Norsk Tippings spill.

I budsjettet har departementet særlig lagt vekt på å opprettholde og til en viss grad styrke driftsgrunnlaget til kulturinstitusjonene. For å kunne gjøre dette har en valgt å holde noe igjen på investeringsutgiftene.

Til kulturformål blir det foreslått bevilget i alt 2 816,3 millioner kroner, og til film og medieformål 553,4 millioner kroner. Det foreslås at hele det statlige tilskuddet til idrettsformål for 1999 skal komme fra spilleoverskuddet i Norsk Tipping AS. I 1998 var tilskuddet på 622,5 millioner kroner.

Markering av tusenårsskiftet

Den statlige innsatsen i markeringen er foreslått knyttet til tre hovedelementer: Tusenårsstedet i fylkene, Tusenårsstedet i kommunene og de prosjekter og arrangementer som selskapet Tusenårsskiftet - Norge 2000 AS har fått ansvaret for å fordele midler til, inkludert bevilgningen til Kirkens markering.

Kulturdepartementet støtter Sametingets forslag om et samisk tusenårssted.

Tusenårssteder i fylkene skal velges ut i dialog mellom vedkommende fylke og Kulturdepartementet. Stortinget har sluttet seg til forslaget om at Eidsvoll 1814 – Rikspolitisk senter skal være tusenårssted i Akershus. For 1999 er det foreslått 8,3 mill kroner til oppføring av nybygget, som skal stå ferdig 17.mai 2000.

Stortinget vedtok 19. juni 1998 et foreløpig tilsagn om tilskudd på 100 millioner kroner til Tusenårsskiftet - Norge 2000 AS for perioden 1999 - 2005 for å markere tusenårs-skiftet og 100 årsjubileet for unionsoppløsningen med Sverige. Kulturdepartementet opprettholder sitt tidligere forslag om å gi tilsagn om tilskudd på totalt 280 millioner kroner for 1999 - 2005. 65 millioner kroner foreslås bevilget i 1999, fordelt med 40 millioner kroner til Tusenårshelgen, 20 millioner kroner til Tusenårsprosjekter og 5 millioner kroner til Kirkens markering.

Sikring av kulturinstitusjoners budsjettrammer

I Kulturdepartementets budsjettforslag er det lagt særlig vekt på å gi bedrede budsjettrammer til statlige virksomheter og funksjonsdelings-institusjoner for å gi muligheter for økte aktiviteter. Disse hjørnesteinene i norsk kulturpolitikk bruker en stor del av sine midler til lønn og faste utgifter, som husleie og drift av bygninger. Utgifter til bl.a. honorar til dirigenter og solister har de siste årene hatt en sterkere stigning enn den generelle prisutvikling. Den nye loven om skatt på honorarer til utenlandske kunstnere har også gitt økte utgifter.

Spesielt dårlig har utviklingen vært for museumsdriften i fylkeskommunene. For å gi mer handlerom for aktiviteter er denne sektoren som omfatter 260 institusjoner over hele landet ,styrket med 9 prosent i budsjettforslaget for 1999.

Kulturinstitusjoner får utviklingsmuligheter

Kulturdepartementet vil i 1999-budsjettet prioritere enkelte institusjoner, som framhever seg gjennom kvalitet eller har særlige utfordringer for å nå de kulturpolitiske utfordringene. Blant disse er Den norske Opera som til tross for stramme rammebetingelser holder et høyt nivå. Institusjonen får en økning på nærmere 10 millioner kroner for å kunne utvikle virksomheten videre.

En viss økning blir også gitt til Ringve Museum og Norsk Skogbruksmuseum, som begge gjør en stor innsats for selv å skaffe midler til utvikling av utstillingsvirksomheten. Det er også lagt inn økninger i budsjettet til Nationaltheatret, som feirer 100-årsjubileum i 1999, til Hålogaland Teater, til Bergen Filharmoniske Orkester og til Festspillene i Bergen.

Festivalstøtten blir økt med om lag 3 millioner kroner til 23,1 millioner kroner før å videreføre den positive utviklingen, både med hensyn til kvalitet, mangfold og publikumsinteresse. Økt bevilgning blir det også til Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, som gir unge norske utøvere muligheter for å måle seg mot et internasjonalt nivå.

I 1999 blir et frittstående Nasjonalbibliotek opprettet med avdelinger i Oslo og Mo i Rana og med en overordnet ledelse i Oslo. Dette skjer nå Universitetsbiblioteket i Oslo flytter inn i nytt bygg på Blindern. Nasjonalbiblioteket overtar da den gamle bygningen på Drammensveien i Oslo.

It-spredning av kunst og kultur

Utviklingsprosjektet Kulturnett Norge som ble startet opp i 1998, vil bli videreført på samme nivå i 1999. Kulturnett Norge har en sentralenhet knyttet til Nasjonalbiblioteket og sektornett for arkiv, bibliotek, museum og kunst. Sektornettene er knyttet til henholdsvis Riksarkivaren, Statens bibliotektilsyn, Norsk museumsutvikling og Norsk kulturråd/ Universitetet i Oslo.

Regjeringen ser det som viktig at kulturlivet får anledning til å utvikle en kreativ bruk av IT og nettverksteknologi. IT gir nye muligheter til å formidle kunnskapsopplevelser fra samlingene som kulturinstitusjonene forvalter.

Forslag om nytt operahus til våren

Kulturdepartementet tar sikte på å legge saken om et nytt operahus fram for Stortinget våren 1999. Stortingets behandling i juni 1998 av St prp nr 37 (1997-98) viser at det er et bredt flertall i Stortinget som ønsker at det skal bygges et nytt operahus. Det var imidlertid ikke mulig å få flertall for noe lokaliseringsalternativ. I forbindelse med den videre utredningen av saken, arbeider departementet også videre med en modell for formidling av opera, musikkteater og ballett i Norge.

Kulturtiltak i distriktene

Som et ledd i regjeringens satsing på tiltak med positive virkninger for distrikts-Norge, vil Kulturdepartementet i 1999 innenfor en ramme på 10 mill kroner videreføre og sette i gang nye prosjekter i distriktene. Det innebærer en utvidelse av festivalstøtten, som bl.a. styrker samhandlingen mellom profesjonelle og amatører, en videreføring av Norsk Scenekunstbruk for fire fylker og en styrking av Rikskonsertenes støtte til konserter som kommer i stand etter lokalt initiativ. Sogn og Fjordane og Troms får midler til å videreføre sine prosjekter med sikte på å utvikle et IT-basert Kulturnett.

Fortsatt støtte vil også bli gitt til arbeidet med å etablere Kvæntunet som senter for kvænsk språk og kultur i Porsanger. De igangsatte signalprosjektene i Vågå, Harstad og i regi av Rikskonsertene, Riksteatret og Riksutstillinger vil også bli videreført.

Film og medier

Bevilgningene til filmformål blir videreført med mindre endringer i forhold til 1998.

Bevilgningen på 301 millioner kroner går i hovedsak til produksjon av spillefilm og kortfilm, samt filmer som egner seg for visning på kino og i fjernsyn.

Hovedtrekkene i pressestøtten blir foreslått videreført. Produksjonstilskuddet til dagspressen for 1999 blir foreslått satt til 194,7 millioner kroner, som er et noe høyere nivå enn i 1998.

Kringkastingsavgiften for fjernsynsmottakere foreslås økt med 60 kroner fra 1530 til 1590 kroner for å sikre NRK forsvarlige økonomiske rammer, og dekke utgifter i forbindelse med innføring av digital teknologi .


Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen