Historisk arkiv

Database norsk gave til Alexandria-biblioteket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

08/98
29.01.1998

Database norsk gave til Alexandria-biblioteket

Alexandria-biblioteket vil som norsk gave få en database om sensur og ytringsfrihet ved åpningen i 1999. Kulturdepartementet vil finansiere databasen som Forum for ytringsfrihet vil få utarbeidet, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein på en pressekonferanse torsdag.

Databasen vil inneholde en verdensoversikt over sensurerte bøker og aviser i dette århundret. Databasen vil være konsentrert om bøker og aviser som er sensurert av statlige organer, og begrenses til sensur av politisk, religiøs eller moralsk karakter. Hovedformålet med registreringen vil være å samle materiale om forskning, undervisning og bevisstgjøring om mennsekerettigheter.

Nasjonalbibliotekene vil være sentrale samarbeidspartnere, og opplysninger bør innhentes fra 3-4 bibliotek eller andre sentrale kilder på alle kontinenter, blir det foreslått i en forprosjekt-rapport om databasen. Det norske nasjonalbiblioteket skal ha faglig tilsyn med arbeidet med databasen.

Videreutviklingen av den norskproduserte basen bør være et internasjonalt samarbeidsprosjekt. Et samarbeid mellom biblioteket i Alexandria, et planlagt internasjonalt biblioteksenter for ytringsfrihet og de norske initiativtakerne blir anbefalt.

En norskprodusert database er blitt utredet i et for prosjekt av Frode Bakken, leder for Norsk bibliotekforening, Betty Haugen, bibliotekar ved Institutt for Menneskerettigheter, Universitetet i Oslo og Sigmund Strømme, forlagssjef og leder for den norske Salman Rushdie-komiteen, og styremedlem i Norsk forum for Ytringsfrihet.

Norge har bidratt med totalt om lag 50 mill. kroner til biblioteket som nå er under byggning i Alexandria i Egypt. Det norske arkitektfirmaet Snøhetta vant i 1989 den internasjonale arkitektkonkurransen utlyst av Egypt i samarbeid med UNESCO om utformingen av biblioteket.

Flere opplysninger gis av: Mette Newth, adm. leder for Forum for Ytringsfrihet,
tlf. 22 67 79 64 eller 22 68 77 03

Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf 22 24 80 02

Lagt inn 29. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen