Historisk arkiv

EU-støtte til norsk kultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 29/98
Dato: 8. april 1998

EU-støtte til norsk kultur

Elleve norske prosjekter har nå fått midler fra EUs kulturprogram Kaleidoskop. Støtten går til samarbeidsprosjekter innen musikk, teater, dans, billedkunst, kunsthåndverk, arkitektur, design, foto og multimedier. Prosjektene må ha arrangører og deltakere fra minst tre EU- eller EØS-land. Totalt stod vel 66 millioner kroner til fordeling i 1998, og det kom inn 930 søknader. 147 prosjekter fikk innvilget støtte.

Fire prosjekter med norsk hovedarrangør har fått støtte: Ultima-festivalen, Oslo, 503 860 kroner, BIT Teatergarasjen, Bergen, 87 143 kroner, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, Oslo, 400 610 kroner og Nattjazz, Bergen, får 407 903 kroner.

Ultima-festivalen vil sammen med Goethe-instituttet i Oslo arrangere en konsert med det tyske ENSEMBLE MODERN, et av Europas ledende samtidsmusikkensembler. Ultima vil også arrangere en konsert/filmframvisning sammen med det svenske slagverkensemblet KROUMATA og Stockholm International Percussion Event. I forbindelse med Ultima film vil det bli arrangert seminarer der forelesere fra det belgiske og engelske dansemiljøet vil ta for seg koreografi for de levende bilder.

BIT Teatergarasjen vil 18.-20. september arrangere "Kontekst '98" i Bergen for norske og utenlandske deltakere som gjennom debatt, lesninger og forestillinger skal belyse praktisk bruk av samtidens tekstproduksjon for scenen. Liknende arrangementer vil deretter bli holdt i Brussel og Sheffield.

Ingun Bjørnsgaard Prosjekt får støtte til en ny helaftens danseforestilling "Det pittoreske ved en selvutslettende kandidat", en coproduksjon med Bergen internasjonale teater, Dansens Hus i Stockholm og Kampnagel Fabrik i Hamburg. Forestillingen er omfattende, med sju dansere og en fiolinist og musikk av bl.a. Henrik Hellstenius. Det blir turné i Skandinavia og flere andre europeiske land.

Under Nattjazz i Bergen 20. - 31. mai vil billedkunstprosjektet TOLV NETTER, del 2, bli gjennomført. Første gang var i 1996. Deltakerne er ti kunstnere fra Storbritannia, Sverige og Norge som vil vise bl.a. audio-, video- og computerbaserte installasjoner i forbindelse med konsertene.

Kaleidoskop-midler er også fordelt til sju samarbeidsprosjekter med norske deltakere. Den norske komponistforening deltar i prosjektet "The Nordic music days 1998", Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, Universitetet i Bergen, er med i det tysk prosjektet "Internationale Sommerakademie", Det norske teatret deltar i det danske prosjektet "Hjerter i takt", og Moska kunstverksted på Tretten deltar i det portugisiske prosjektet "Internationales Künstlersymposium in Feital". Videre er Kunstakademiet i Trondheim med i det svenske prosjektet ARK.SE, Kulturby Bergen deltar i det finske prosjektet "Transplant", og Bergen Internasjonale Teater deltar på andre året i det franske prosjektet "Pépinières européennes pour jeunes artistes".

-------------------

Norsk kulturråd gir veiledning og informasjon om Kaleidoskop til norske søkere. Kontaktperson er rådgiver Ragnfrid Stokke, tlf. 22 47 83 40

Lagt 14. april 1998 inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen