Historisk arkiv

EU-støtte til norsk kulturminnevern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 109/98
18.11.98

EU-støtte til norsk kulturminnevern

EU har gitt ca. 2,1 mill kroner til Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider for å etablere et nettverk mellom vitenskapelige institusjoner for å utvikle nye metoder i restaurerings- og sikringsarbeidet av Nidaros Domkirke. Kulturdepartementet innstilte nettverksprosjektet til støtte fra EUs Rafael-program for kulturminnevern i 1998.

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider blir tildelt midler fra tiltaksområdet ’Europeiske laboratorier for kulturarv’, og kommer i samme mottakergruppe som Akropolis, Det skjeve tårn i Pisa og St. Jacques Katedralen i Santiago de Compostella.

Midler fra Rafael-programmet går også til ni andre norske institusjoner som deltar i europeiske prosjekter. Norsk institutt for kulturminneforskning får støtte til et prosjekt om bevaring av middelaldermalerier på tømmer i Europa. Forsvarets bygningstjeneste får midler til å delta i et prosjekt om bevaring av europeiske kalksteinsovner.

Stiftelsen Norsk Kulturarv får tilskudd til å delta i et europeisk utvekslingsprogram med sikte på kunnskapsutvikling om bevaringsteknikker. Til samme formål får Universitetet i Bergen støtte til et seminar, og Folkeuniversitetet Friundervisningen i Tynset til et kurs om Kulturarv, teknologi og bærekraftig utvikling. Bergen Byarkiv får midler til samarbeid mellom europeiske kulturbyer i år 2000 for å gjøre europeisk kultur tilgjengelig gjennom arkivmateriale. Støtte går også til Forbundet Kysten som er medarrangør for en utstilling om Folk og båter i det nordlige Europa, og til Bryggen Museum og Erkebispegården i Trondheim til en utstilling av glassgjenstander fra middelalderen som skal formidles via internett.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kjell Myhren, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 19. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen