Historisk arkiv

Evaluering av storbyprosjekt til idrettsformål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

09.12.98
Nr.: 118/98

Evaluering av storbyprosjekt til idrettsformål

Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) har foretatt en evaluering av Kulturdepartementets Storbyprosjekt til idrettsformål. Evalueringsrapporten viser at prosjektet har lykkes med å få større oppslutning om aktivitetstiltak blant barn og unge og kvinner med innvandrerbakgrunn, som ikke er organisert i idrettsorganisasjoner. Erfaringene viser også at samarbeid mellom offentlige og frivillige er et godt utgangspunkt for å få til slike tiltak.

Kulturdepartementet har siden 1993 bevilget nær 35 mill kroner til Storbyprosjektet. Departementet ønsket at prosjektet skulle bidra til bedre aktivitetstilbud uten konkurransepreg for uorganiserte og vanskeligstilte barn og unge, samt innvandrerkvinner i visse områder i storbyene. Kulturdepartementet er tilfreds med at prosjektet har samlet mer enn hundre tusen deltakere til ulike aktiviteter.

NIBR-rapporten stiller spørsmålet om idrettsorganisasjonene er rette instans for å få til uorganiserte aktiviteter? Rapporten viser at Storbyprosjektet møtte motstand i starten fordi ideen om å skape aktivitet for uorganiserte brøt med fundamentet som idretten bygger sin virksomhet på, ved at deltakerne er medlemmer i idrettslag og -klubber. Et gjennomgangstema for Storbyprosjektet er hvordan man skal få klubber og lag til å ta på seg slike oppgaver, og ikke minst hvordan de skal makte det økonomisk. I starten av Storbyprosjektet hadde ikke organisasjonene kapasitet til å huse mer idrettsvirksomhet innenfor de idrettshallene de hadde til rådighet. Hadde ikke Storbyprosjektet bidratt med betydelige økonomiske ressurser, ville ikke organisasjonene blitt med på dette.

Konkurranseaspektet i idretten bidrar også til at det er vanskelig å få med idrettsorganisasjonene på Storbyprosjektet. Departementets ønske om at idretten skal være en sosial massebevegelse kolliderer med idrettsorganisasjonenes ønske om å konkurrere og å bli best. I utgangspunktet forsøker et idrettslag å trekke til seg så mange barn som mulig til sin virksomhet, siden skrelles to tredjedeler bort, mer eller mindre bevisst, når det etter hvert blir lagt sterkere vekt på konkurranser og prestasjoner. Storbyprosjektet har hatt suksess med å stimulere til rekruttering av barn og unge til idrettslag, men den store utfordringen er å lage aktiviteter uten konkurransepreg for uorganiserte.

Frøydis Eidheim, NIBR: "Aktivitet eller idrett? En evaluering av Kulturdepartementets Storbyprosjekt til idrettsformål" (1998:19).

Kan fås ved henvendelse NIBR, tlf. 22 95 88 00

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Hans B. Skaset, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 50

Lagt inn 9. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen