Historisk arkiv

Forbud mot voldsskildringer i bildemedier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 34/98
Dato: 23. april 1998

Forbud mot voldsskildringer i bildemedier

- Regjeringen er svært opptatt av å begrense spredningen av vold i samfunnet. Forbudet mot voldsskildringer i alle medier, også dataspill og TV-spill, vil være et viktig bidrag i denne sammenheng, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein da Odelstinget torsdag drøftet endringer i film- og videogramloven og straffeloven. Endringene er en konsekvens av den teknologiske utvikling siden loven om film- og videogram ble vedtatt i 1987, og EØS-avtalen gjør det også nødvendig å justere loven.

Ønsket om å hindre økning av volds- og pornografi-videoer på det norske markedet er bakgrunnen for at alle videogrammer skal påføres klistremerker, sa Lahnstein. Ordningen vil gjøre mulig en kontroll slik at videodistributører fra land som omfattes av EØS-avtalen, ikke fritt kan sende forbudte videoer til norske forhandlere uten å risikere straff.

Dessuten gir ordningen en garanti for at avgiften til Norsk kino- og filmfond og gebyret til Norsk filmtilsyn blir betalt.

Flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskjomiteen gikk inn for at filmklubber skal unntas fra bestemmelsen i straffeloven om forbudet mot å vise filmer som inneholder ulovlig vold. Kulturminister Lahnstein understreket at straffeloven ikke åpner for unntak som gjør at noen kan vise ulovlige filmer offentlig uten å bli gjort strafferettslig ansvarlig. - Det er derfor mulig regjeringen vil måtte foreslå endringer av loven på dette punktet, sa Lahnstein.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 23. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen