Historisk arkiv

Gjennomføring av nytt TV-direktiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

61/98
12.08.98

Gjennomføring av nytt TV-direktiv

Kulturdepartementet legger i et høringsnotat fram forslag om lovendringer for å gjennomføre et nytt TV-direktiv som EU vedtok i juni 1997. Endringsdirektivet er ennå ikke vedtatt innlemmet i EØS-avtalen, men det er ventet at dette vil skje tidlig på høsten 1998.

En av de mest sentrale og omtalte bestemmelsene i det nye direktivet tar sikte på å sikre at fjernsynsseere vederlagsfritt får tilgang til viktige begivenheter, bl.a. sendinger fra sportsarrangementer. Direktivet skal sikre at begivenheter som er av vesentlig samfunnsmessig interesse i det enkelte land vises på fjernsynskanaler som kan mottas av en betydelig del av seerne i den enkelte medlemsstat, uten å måtte betale ekstra for det.

Begrepet ”vederlagsfritt” fjernsyn skal ifølge endringsdirektivet forstås som fjernsynssendinger som er tilgjengelige for allmennheten uten annen betaling enn den kringkastingsfinansiering som er mest utbredt i den enkelte medlemsstat, f. eks. kringkastingsavgift. Det betyr at NRK-lisensen og betaling for å være tilknyttet et kabelnett eller et fellesantenneanlegg ikke er å anse som ekstra betaling.

Ifølge direktivet kan hvert land sette opp en liste over hvilke begivenheter de anser for å være av en slik interesse at visning bør sikres. Det enkelte lands lister skal sendes til EU-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan for godkjenning. Eventuelle arrangementer på en norsk liste vil bli fastsatt etter drøftinger med idrettsorganisasjonene og de aktuelle kringkasterne.

Det enkelte medlemsland skal ha plikt til å lovfeste at dets fjernsynskanaler må respektere andre lands lister, slik at en vesentlig del av befolkningen i disse land kan se disse begivenhetene i åpne fjernsynskanaler. Svenske seere skal altså ikke måtte ha abonnement på en norsk betalingskanal for å se en begivenhet som er oppført på den svenske listen. Departementet foreslår at det fastsettes en bestemmelse i kringkastingsloven om at norske fjernsynsselskaper ikke må utnytte eneretter til overføring av viktige begivenheter i strid med andre lands lister.

Departementet legger til grunn at minst 90 prosent av seerne i Norge må kunne motta fjernsynsendingene for at fjernsynsselskapet skal kunne anses å dekke en betydelig del av seerne. Dermed er det i dag bare NRK 1 og TV 2 som kan anses å oppfylle dette kriteriet.

Departementet foreslår også at det blir innført regler om at det ikke kan sendes fjernsynsprogrammer som kan skade barn og unge, når disse er en dominerende seergruppe. Slike regler vil bli fastsatt dersom kringkastingsselskapene ikke frivillig unnlater å sende slike programmer. Departementet foreslår at ukodede program som kan være skadelige for barn, skal merkes med et visuelt symbol eller ved en muntlig advarsel før sending.

Høringsnotatet er lagt ut på internett (ODIN): linkdoc018005-990101#dochttp://odin.dep.no/kd/hoering/tv/

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 12. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen