Historisk arkiv

Hensynet til barn og unge viktig i mediepolitikken, sier Lahnstein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 32/98
Dato: 20. april 1998

Hensynet til barn og unge viktig i mediepolitikken, sier Lahnstein

- Dagens barn og unge er en multimedie-generasjon. De trenger veiledning og kunnskap om bruk av nye medier, og her har skolen og folkebibliotekene en sentral rolle, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein på mediekonferansen "Skjermtroll" i Fredrikstad mandag.

- Tilgangen til medietilbud på eget språk, og som gjenspeiler egen kultur må sikres, sa Lahnstein og understreket at spesielt NRK, men også TV2 og P4 har ansvar for å sende kvalitetsprogram for barn og unge. Andre virkemidler er styrking av produksjonen av film for barn og unge og tilskuddsordningen for barne- og ungdomsfilmklubber.

Hun viste til at Regjeringens handlingsplan mot vold i bildemediene bl.a. vil bli videreført i en ny tilskuddsordning. Statens filmtilsyn skal hvert år dele ut 2 millioner kroner til forskning og prosjekter som tar sikte på å gi barn og unge økt forståelse og kunnskap om levende bilder i nye og tradisjonelle medier.

- Både nasjonalt og internasjonalt må det arbeides for å begrense sterke voldsskildringer i film og TV-nyheter, særlig i de perioder barn og unge ser mest på fjernsyn, sa Lahnstein. Hun fastslo at ønsket om å beskytte barn og unge ligger bak flere av forslagene til endringer i film- og videogramloven som skal behandles i Stortinget førstkommende torsdag.

For kinofilm er det foreslått en klageadgang på Filmtilsynets vedtak om aldersgrenser. Barneombudet skal få rett til å klage på vegne av barn. For omsetning av videofilm blir det foreslått at det ikke kan leies ut eller selges videofilm til barn og unge, som ikke har nådd den aldersgrensen som distributøren har fastsatt. Det samme blir vurdert innført for dataspill.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf. 22 24 80 02

Lagt inn 21. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen