Historisk arkiv

Kultur botemiddel mot helseangst og miljøangst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

62/98
12.08.98

Kultur botemiddel mot helseangst og miljøangst

-Trekanten kultur-miljø-helse er viktig for å få grep om grunnleggende utfordringer i tilværelsen, fastslo lege Per Kristian Skulberg, nå statssekretær i Kulturdepartementet og tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet, på et seminar om natur, kultur og helse på Storedal kultursenter i Skjeberg i Østfold onsdag. Seminaret blir arrangert som et ledd i videreutviklingen av kultursenteret, etter initiativ fra dekanus ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Gunnar Tellnes, som er styreleder i stiftelsen NaKuHel.

– Mennesket må sees på som en helhet, og er like avhengig av et bredt kulturelt mangfold som av et biologisk mangfold for å kunne leve, sa statssekretær Skulberg.

– 'Frihet fra frykt’ er et mål som kan oppnås gjennom satsinger innen helse og miljø. Men uten å bruke kreftene som ligger i det kulturelle mangfoldet, får vi verken til optimisme eller framtidstro, sa han.

– Av og til kan helseangst og miljøangst være nyttig for at vi skal kunne se faresignaler og handle deretter. Men for å unngå depresjonene, må vi hekte oss på de kreftene som kulturell utfoldelse gir.

Skulberg viste til den svenske næringslivsguruen, professor Kjell A. Nordström, som i sin undervisning av næringslivstopper ber dem legge vekk fagbøkene og heller gå på teater og lese skjønnlitteratur for å fungere bedre.

– Vi har en storslått natur, med kulturspor og folkeliv av ypperste klasse. La oss bruke de mulighetene som ligger både i Storedal kultursenter og andre steder i Østfold til å opparbeide virksomme krefter og bruke dem til samfunnsmessig og personlig utvikling, sa statssekretær Per Kristian Skulberg.

Kontaktperson:
Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Lagt inn 13. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen