Historisk arkiv

Kulturmangfoldet må beskyttes, sier Lahnstein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 28/98
Dato: 31. mars 1998

Kulturmangfoldet må beskyttes, sier Lahnstein

Faren ved globalisering og behovet for å styrke nasjonale kulturer er gjennomgangstema på Unescos kulturpolitiske konferanse som pågår i Stockholm til 2. april. Kulturminister Anne Enger Lahnstein sa i sitt innlegg tirsdag at kulturell standardisering kan bli resultatet hvis mindre landskulturer og minoritetskulturer ikke blir tatt vare på. - Det er vårt ansvar å beskytte mangfoldet, sa hun rettet til kulturministre og andre utsendinger fra Unescos 186 medlemsland.

Kulturminister Lahnstein understreket i likhet med den svenske kulturministeren Marita Ulvskog at kultur ikke er en handelsvare på linje med andre produkter, og at det derfor må gjøres unntak for kultur i MAI-forhandlingene om en internasjonal avtale om investeringer.

- Ytringsfrihet er en forutsetning for all skapende virksomhet. Den kan beskrives som grunnfjellet for vår kultur, sa Lahnstein og fastslo at det er uakseptabelt at det for kunstnere og kulturarbeidere i mange land medfører livsfare å benytte seg av ytringsfriheten. - Jeg tenker spesielt på forfatteren Salman Rushdie som jeg hadde gleden av å møte i Norge for noen dager siden, sa hun.

Kulturminister Lahnstein betegnet kommunikasjons- og medieutviklingen som en stor utfordring, med muligheter for nye kulturuttrykk og kulturmangfold, men også en fare for økt uniformitet på verdensbasis.

- Den norske regjeringen ser prinsippet om redaksjonell uavhengighet som svært viktig for å sikre mangfoldet, sa Lahnstein. Hun la i sitt innlegg vekt på behovet for å hindre for stor eierkonsentrasjon i mediene og for å opprettholde allmennkringkastingen for å sikre et bredt kvalitetstilbud, ikke minst for barn og unge. Kulturminister Lahnstein viste også til den norske regjeringens handlingsplan for å bekjempe medievold, og opplyste at Norge vil arrangere et internasjonalt seminar om barn og medier tidlig i 1999.

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Lagt inn 31. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen