Historisk arkiv

Kultursamarbeid og utvikling i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 70/98
11.09.98

Kultursamarbeid og utvikling i Barentsregionen

Kultursamarbeidet i Barentsregionen skal bidra til økonomisk utvikling, som i sin tur vil skape bedre muligheter for kulturaktiviteter, fastslår sluttkommunikeet fra ministermøtet i Arkhangelsk torsdag. Deltakerlandene Russland, Finland, Sverige og Norge vil satse på økt kontakt over grensene i regionen. Langsiktige program og prosjekter vil bli prioritert. Utveksling av fagfolk, kunststudenter og lærere skal vektlegges.

-Praktiske vansker som hindrer samarbeidet, bl.a. visumproblemer og dårlige kommunikasjonsforhold, bør kunne løses av nasjonale og regionale myndigheter, sier statssekretær Johanne Nilsen Gaup i Kommunal- og regionaldepartementet. Hun ledet den norske delegasjonen i stedet for kulturminister Anne Enger Lahnstein som var forhindret på grunn av sine oppgaver som fungerende statsminister.

I sitt innlegg framhevet statssekretær Gaup det gode naboskapet mellom Norge og Russland. -Handel og skipsfart har bragt oss sammen her i nordområdene og skapt gjensidig respekt og kulturforståelse. I mange år var de nære forbindelsene brutt, men nå er vi over i en ny og positiv epoke, som vi ønsker å stimulere og videreutvikle, sa hun.

Kommunikeet fra ministermøtet understreker behovet for å støtte utviklingen av den regionale kulturelle identitet, og spesielt kulturen og kulturarven til samer og andre urbefolkningsgrupper i Barentsregionen.

Siden Barentssamarbeidet ble innledet for fem år siden, er et mangfold av kultur-prosjekter gjennomført eller satt i gang. Festivaler, kunstutstillinger, en Barents dansegruppe er etablert, en antologi med litteratur fra Barentsregionen forberedes. Denne uka holdes et bibliotekmøte for Barentsregionen i Arkhangelsk, i neste uke et seminar om bevaring av gamle trehus, og om et par uker blir en egen database om Barentsregionsamarbeidet tilgjengelig på Internett.

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, mobiltlf. 91 34 65 57

Lagt inn 11. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen