Historisk arkiv

Lovforbud mot politisk reklame i kringkasting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

113/98
01.12.98

Lovforbud mot politisk reklame i kringkasting

Kulturdepartementet foreslår en klargjøring av reglene for forbud mot reklame for livssyn og politiske budskap i radio og fjernsyn. Forslaget innebærer et lovforbud mot slik reklame. Nå framgår forbudet av forskrift til kringkastings-loven. De to foreslåtte alternativene er enten et generelt forbud i kringkasting eller at slik reklame blir forbudt i fjernsyn, og tillatt i radio. Departementet foreslår også klarere retningslinjer for Forbrukerombudets tilsyn med at reglene for reklame i kringkasting blir fulgt.

Bakgrunn for forslaget til endringer i kringkastingsloven og markedsføringsloven er bl.a. at et flertall i Stortinget flere ganger har gitt uttrykk for at denne typen reklame bør være forbudt.

I høringsnotatet som nå er sendt ut, fastslår departementet at ved å tillate slik reklame kan ressurssterke grupper få større muligheter enn andre til å markedsføre sine synspunkter. Det blir vist til de høye kostnadene ved å produsere og kjøpe sendetid for reklameinnslag i fjernsyn. Dessuten blir kringkastingsmediet generelt ansett for å ha større påvirkningseffekt enn andre medier. Departementet understreker at motargumentene er mindre tungtveiende for reklame i radio enn for fjernsynsreklame.

Blant høringsinstansene er presseorganisasjonene, NRK, TV2, P 4, andre mediebedrifter, de politiske partier og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. Høringsfrist er 20. januar 1999.

Høringsnotatet blir lagt ut på: linkdoc018005-990078#dochttp://odin.dep.no/kd/hoering

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 1. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen