Historisk arkiv

Minnesmerke over norske jøder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

18/98
05.03.1998

Minnesmerke over norske jøder

Kulturdepartementet går inn for at den norske stat reiser et minnesmerke i Oslo over norske jøder som ble drept under 2. verdenskrig. Monumentet må sees i sammenheng med deportasjonen av norske jøder fra Vippetangen i Oslo i 1942. Det Mosaiske Trossamfund i Norge har uttrykt ønske om et figurativt monument plassert på Akershusstranda i Oslo.

Kulturminister Anne Enger Lahnstein sier seg glad for at tanken om et minnesmerke nå vil bli realisert. Hun understreker at monumentet må plasseres slik at det kan sees av flest mulig. Det vil være en påminnelse og vil kunne bidra til å forebygge rasistiske holdninger, sier Lahnstein.

Kulturdepartementet har hatt møter med Forsvarsdepartementet, komiteen for Akershus Slott og festningsområde og Det Mosaiske Trossamfund om plassering og planlegging av monumentet. Etter befaring og møte med Oslo Havnevesen peker lunden nedenfor Akershus festning ved krysset Kongensgate- Akershusstranda seg ut som det beste plasseringssted for et monument. Kulturdepartementet har bedt Oslo kommune som eier det aktuelle området, sette i gang prosessen med å få godkjent oppsetting av et monument der.

Forslaget om at staten burde reise et monument til minne om norske jøder som ble drept under 2. verdenskrig, ble tatt opp av Kjell Magne Bondevik i et brev i februar 1996 til daværende kulturminister Åse Kleveland. Den forrige regjeringen behandlet saken og vedtok å reise et slikt minnesmerke. Kulturdepartementet ble bedt om å arbeide videre med saken.

Norge var ett av de okkuperte land i Vest-Europa som mistet en stor andel av sin jødiske befolkning under 2. verdenskrig. De fleste av dem ble arrestert, samlet i Oslo, og sendt til Tyskland med de to skipene "Donau" og "Guten Land" fra Utstikker I på Vippetangen i 1942.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 5 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen