Historisk arkiv

Ny ansvarsdeling for Oslo Nye Teater og Nationaltheatret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

107/98
05.11.98

Ny ansvarsdeling for Oslo Nye Teater og Nationaltheatret

Oslo kommune skal ha eneansvaret for Oslo Nye Teater og staten ved Kulturdepartementet skal overta alt ansvaret for Nationaltheatret inkludert Torshovteatret med virkning fra 01.01.99. Omleggingen som Oslo kommune og Kulturdepartementet er blitt enige om er avhengig av vedtak i Stortinget og i Oslo bystyre. Kulturminister Anne Enger Lahnstein sier det har vært en konstruktiv dialog med Oslo kommune om denne saken, og at hun er svært fornøyd med avtalen som hun mener gir en god løsning for teatrene.

Oslo kommune og staten deler nå eierskap og tilskuddsansvar for Oslo Nye Teater og Nationaltheatret inkludert Torshovteatret. Staten har 70% av det offentlige tilskudds-ansvaret og Oslo kommune 30% for Oslo Nye Teater. Når det gjelder Nationaltheatret inkludert Torshovteatret har staten det fulle tilskuddsansvaret for Nationaltheatret, mens Oslo kommune har stått for driftsbevilgningene til Torshovteatret.

I følge avtalen skal fra nyttår hele det offentlige tilskuddsansvaret for Oslo Nye Teater overføres til Oslo kommune. Statens aksjer i Oslo Nye Teater vil bli solgt til Oslo kommune, som da blir eneeier i Oslo Nye Teater.

Samtidig skal det offentlige tilskuddsansvaret for Torshovteatret overføres til staten ved Kulturdepartementet. Oslo kommune vil selge sine aksjer i Nationaltheatret inkludert Torshovteatret til staten, som da blir eneeier i Nationaltheatret inkludert Torshovteatret.

Overføringen av ansvaret for de to teaterinstitusjonene vil skje ut fra et nullsumprinsipp. I et tillegg til budsjettproposisjonen for 1999 fremmet i statsråd torsdag blir det foreslått at statens tilskudd til Oslo Nye Teater skal overføres som en del av Hovedstadstilskuddet på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett. Til fratrekk går bevilgningen Oslo kommune yter til Nationaltheatrets virksomhet ved Torshovteatret. I tillegg legger staten inn et ekstrabeløp på 2,6 mill kroner i overføringen til Oslo kommune med bakgrunn i den vanskelige driftssituasjonen ved Oslo Nye Teater. I alt vil vel 33 mill kroner bli overført til Oslo kommune.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kjell Myhren, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 9. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen