Historisk arkiv

Regjeringen foreslår bedre vilkår for frivillige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

44/98
28.05.1998

Regjeringen foreslår bedre vilkår for frivillige organisasjoner

- Det er grenser for hvor mye dugnad, kakebaking og lotterisalg hver enkelt kan klare, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein da hun torsdag la fram regjeringens forslag som skal sikre frivillige organisasjoner bedre rammevilkår. Hun understreket at det vil bli gitt direkte støtte til medlemsbaserte lokale aktiviteter. - Pengene skal skape aktivitet på grasrota, særlig for barn og unge, fastslo Lahnstein.

I tilleggsmeldingen som ble fremmet i statsråd torsdag, blir det foreslått en egen statlig tilskuddsordning til frivillige organisasjoners lokale lag og foreninger. Reguleringer i spillemarkedet, spesielt for automater, blir også foreslått. Dessuten vil skatte- og avgiftsregler for frivillige organisasjoner og en fradragsordning for gaver til slike organisasjoner bli vurdert i statsbudsjettet for 1999.

Tilleggsmeldingen tar utgangspunkt i forslagene framsatt i Stortingsmelding nr. 27(1996-97) Om statens forhold til frivillige organisasjoner, som ble utarbeidet av regjeringen Jagland. Meldingen beskriver tre ulike former for frivillig virksomhet: medlemsbasert virke, verdibasert samvirke og fortjenestefri velferdsproduksjon. Tilleggsmeldingen skisserer ulike virkemidler staten kan benytte for å bedre rammebetingelsene. Spesielt viktig er støtten rettet mot aktiviteter for barn og unge i lokale, medlemsbaserte organisasjoner.

Støtteordningen til lokalt, medlemsbasert virke skal finansieres gjennom en samordning av statlige spill. Det økonomiske grunnlaget blir skapt ved at Flax og Det norske Pengelotteriet samordnes med Norsk Tipping AS` øvrige spill. Fordelingen med en tredel til hvert av formålene idrett, kultur og forskning vil bli opprettholdt. Innenfor hver av områdene idrett og kultur skal det settes av minst 10 prosent til tiltak rettet mot barn og unge.

Tilskuddsordningen skal støtte organisasjonenes primæraktiviteter, deres særpreg og egenverdi. Regjeringen ønsker derfor at kontroll av støtteordningen ikke må utformes slik at den fører til uønsket byråkratisering og profesjonalisering av organisasjonenes lokalledd.

Den statlige støtten skal kanaliseres til organisasjonene gjennom et samarbeid med fylkeskommuner og kommuner. Størrelsen på overføringen til fylkeskommuner og kommuner skal fastsettes på grunnlag av antall innbyggere i målgruppen under 18 år. Kommunene foretar en prioritering av støtteberettigede organisasjoner, og fastsetter støttebeløp pr. organisasjon. En oversikt over kommunens prioritering blir sendt fylkeskommunen, som står for utbetaling til lagene.

Fylkeskommunen vil disponere fem prosent av de statlige overføringene til samarbeidstiltak på tvers av kommunegrenser, og til å stimulere til utvikling av det lokale organisasjonsliv.

Regjeringen vil gjennom reguleringer i spillemarkedet sikre at mest mulig av omsetningen for lotterier tilfaller det lotteriverdige formålet. Det vil bli vurdert å innføre krav om en minimumsandel av overskudd til det lotteriverdige formål for samtlige lotteriformer. Opprettelse av et statlig lotteritilsyn står sentralt i arbeidet for å skape ordnete forhold i lotterimarkedet.

I dagens situasjon på spillemarkedet med behov for å skaffe bedre oversikt og kontroll, vil regjeringen ikke gi konsesjon til opprettelse og drift av et nytt fjernsynslotteri, BingoLotto.

Regjeringen ser et særlig behov for reguleringer i spilleautomatmarkedet. Justisdepartementet har alt innført en øvre grense for hvor mange automater en organisasjon kan stille opp. Regjeringen vil videre gå inn for å innføre aldersgrense for spill på automater, at det opprettes et sentralt automatregister og se nærmere på behovet for regler for hvor automater kan utplasseres.

Ekspedisjonssjef Hans B.Skaset, tlf. 22 24 80 50

Lagt inn 28. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen