Historisk arkiv

Regjeringen foreslår nytt operahus på Vestbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

16/98
26.02.1998

Regjeringen foreslår nytt operahus på Vestbanen

- Operahuset vil være den største kulturbyggsatsing i dette århundret, et signal om et kulturpolitisk løft og en markering av Norge som kulturnasjon, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein. Et nytt operahus skal formidle opera og ballett av høy kvalitet til et bredt publikum, og det er viktig at også nye publikumsgrupper kan nås, sier hun.

Regjeringen foreslår i en proposisjon til Stortinget at et nytt operahus blir bygget på Vestbanetomta i Oslo, og at det skal stå ferdig i 2005. Innen operahuset står ferdig skal en plan utarbeides for opera- og ballettformidling i hele landet. De tre lokaliseringsalternativene Vestbanetomta, Bjørvika og Folketeaterkvartalet blir gjennomgått i proposisjonen som ble lagt fram i statsråd torsdag.

  • Jeg har lagt stor vekt på å gi Stortinget et godt beslutningsgrunnlag, slik at vedtaket om nytt operahus skal kunne fattes i vårsesjonen, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein. Hun understreker at valget av Vestbanetomta er basert på en totalvurdering, og viser bl.a. til den vakre beliggenheten, muligheten for å få bygget ferdig til 2005 og hensynet til kostnadsrammen.
  • En ny opera vil ha stor betydning for norsk kulturliv, framholder kulturministeren. En nasjonal plan for styrking av operavirksomheten i hele landet vil bli utarbeidet samtidig med byggingen av nytt operahus. Musikkteater, opera og ballett skal gjøres tilgjengelig for flest mulig, fastslår Lahnstein.

Nytt operahus på Vestbanen er kostnadsberegnet til 1,4 mrd. kroner pr. 1.1.1998. Det nye operahuset vil ha to scener med publikumskapasitet på henholdsvis 1400 og 400 personer. Rundt 300 forestillinger kan gjennomføres årlig. Bruttoarealet i bygget vil være om lag

35 500 m2.

En internasjonal arkitektkonkurranse for den nye operabygningen vil bli utlyst. Ved bygging av et nytt operahus på Vestbanetomta må utgangspunkt tas i de fredede bygningene. Skal operahuset være synlig og lett tilgjengelig, er bygget avhengig av å få et "ansikt" mot byen og fjorden. I utlysingen av arkitektkonkurransen vil man derfor åpne for løsninger som omfatter bare den fredede hovedstasjonsbygningen, og se bort fra lokalstasjonsbygningen.

Avdelingsdirektør Arne Holen, tlf. 22 24 80 05

Lagt inn 26. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen