Historisk arkiv

Regjeringen foreslår tusenårsskifte-markering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 31/98
Dato: 17. april 1998

Regjeringen foreslår tusenårsskifte-markering

-Når tusenårsskiftet skal markeres, 2000 år etter Kristi fødsel, vil vi stå ved et tidsskille. Det vil bli viktig for oss både som enkeltmennesker og som samfunn, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein på en pressekonferanse fredag om regjeringens stortingsproposisjon om markeringen av tusenårsskiftet. Hun understreket at markeringene skal innebære et kulturelt løft for landet, med vekt på verdier, samhold og kunnskap.

- Vi må bidra til at viktige historiske og kulturelle minner blir tatt vare på. Samtidig skal vi satse bevisst for å møte de store utfordringer Norge står overfor ved overgangen til et nytt tusenår, sa statsråd Lahnstein.

Regjeringen foreslår at markeringene skal starte nyttårshelgen 1999 og avsluttes i 2005. For perioden 1999-2005 blir det foreslått bevilget totalt

280 millioner kroner til ulike markerings-tiltak, fordelt med 50 millioner kroner til Tusenårshelgen, 212 millioner kroner til Tusenårsprosjekter og 18 millioner kroner til Kirkens markering. I tillegg foreslås opprettet en egen tilskuddsordning for etablering av tusenårssteder i alle fylker og kommuner. I statsbudsjettet for 1999 tar man sikte på at 30 millioner kroner skal settes av til tusenårssteder i fylkene. For kommunene skal ordningen starte i år 2000, og det blir foreslått et minste tilskuddsbeløp på 200 000 kroner pr. kommune.

Tusenårshelgen

Tusenårsskiftet 1999/2000 skal markeres over tre dager: fredag 31. desember, lørdag 1. januar og søndag 2. januar. 50 millioner kroner eller vel 12 kroner pr. innbygger foreslås satt av til markeringene disse dagene.

Nyttårsaften skal være den store folkefesten, der timene rundt tusenårsskiftet er tenkt brukt i fellesskap ute i det offentlige rom, i kirker, på ulike arrangementer. Prosjektet "Ingen skal være alene" forutsetter et nært samarbeid med kommuner, statlige etater, Kirken, de store landsdekkende organisasjonene, mediene, samt kommersielle arrangører og næringslivet. 1. nyttårsdag er viet hovedstaden og lokalsamfunnene gjennom ulike markeringer. 2. nyttårsdag skal være preget av internasjonal solidaritet og felles opplevelser, bl.a. er Jubileum 2000 bedt om å bidra til et samarbeid mellom Den norske kirke og andre kirkesamfunn for å få til felles gudstjenester.

Det nyetablerte statlige arrangørselskapet Tusenårsskiftet - Norge 2000 AS som skal forberede og gjennomføre markeringen av nytt årtusen og hundreårsjubileet i 2005, skal ha et spesielt ansvar for Tusenårshelgen og Tusenårsprosjektene.

Tusenårsprosjektene

212 millioner kroner blir foreslått satt av til tusenårsprosjekter i perioden 1999-2005. Tusenårsselskapet skal være koordinator for prosjekter, knytte aktører og miljøer sammen, og bidra til å tydeliggjøre tusenårsmarkeringens verdier.

Tusenårsprosjektene kan være utstillinger, konserter, skuespill, TV-programmer, kampanjer, opplæringstilbud, osv. Felles for prosjektene er at de skal stimulere til kreativitet og fylle visse krav for å bli anerkjent som et tusenårsprosjekt. De skal bidra til ny kunnskap og til at Norge blir best mulig rustet til å møte forandringer i det neste årtusen. Søknader om midler til tusenårsprosjekter vil måtte inneholde en viss egenfinansiering, eventuelt i form av sponsormidler.

Før Tusenårsselskapet var etablert i februar i år, var det kommet inn forslag fra hele landet til tusenårsprosjekter med en samlet kostnadsramme på ca. 100 millioner kroner. Det er bl.a. satt i gang et historieprosjekt "Norge i verden gjennom 1000 år" som er planlagt utviklet til en omfattende historisk utstilling for bruk både i Norge og utlandet. Et annet prosjekt er en miljøkampanje med fokus på ny kunnskap, nye forbruks- og produksjonsmønstre og bruk av ny teknologi for å løse miljøproblemene. Prosjekter blir også vurdert som fokuserer på barn og unge som bærere av den nye tid og Norge som nasjon.

Kirkens markering - Jubileum 2000

Norges Kristne Råd har nedsatt en nasjonal felleskirkelig hovedkomite for å legge planer for og gjennomføre en kirkelig og kulturell, nasjonal og lokal markering av år 2000. Kirkens markering innledes ved advent i 1999. Arrangementer er planlagt gjennom hele år 2000, med hovedvekt på første halvår med Helligtrekongersdag 6. januar, fasten, påske og pinse. Til Kirkens markering er det bevilget en million kroner i 1998. I tillegg vil det i 1999 og 2000 bli foreslått bevilget i alt 18 millioner kroner over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett.

Tusenårsstedene

Tusenårsstedene må ikke nødvendigvis være nye prosjekter, men ordningen skal bidra til at anlegg, institusjoner, kulturmiljøer, naturområder m.v. av stor historisk, kulturell og miljømessig verdi blir tatt vare på og markert på en særskilt måte.

Regjeringen ønsker at det nye operahuset som er foreslått bygget i Oslo skal bli markert som det nasjonale tusenårsstedet, med grunnstens-nedleggelse 1. nyttårsdag i år 2000, med sikte på ferdigstillelse innen hundreårsjubileet for unionsoppløsningen i 1905.

Tusenårsstedet i fylkene skal ha nasjonal kulturell og miljømessig betydning som peker utover det enkelte fylke. Tilskuddsmidler skal fordeles etter søknad fra fylkeskommunene. I perioden 1999-2005 vil forslag om hvilke prosjekter som skal få status som tusenårssteder i fylkene og forslag om bevilgninger bli lagt fram for Stortinget i de årlige budsjettproposisjonene.

Kulturdepartementet tar i forståelse med Akershus fylkeskommune sikte på at Rikspolitisk historisk senter på Eidsvoll blir utpekt som tusenårssted i Akershus fylke. Med utgangspunkt i prosjektets nasjonale karakter vil regjeringen tilrå at staten dekker merkostnadene på 11 millioner kroner, som framgår av Statsbyggs ajourførte kostnadsoverslag for prosjektet på 56 millioner kroner. Det tas sikte på at senteret står ferdig 17. mai år 2000.

Tusenårsstedet i kommunene skal være en lokal møteplass og skal bidra til å forankre markeringen av tusenårsskiftet hos befolkningen i alle deler av landet. Tusenårsstedet skal fortrinnsvis være et prosjekt i regi av en frivillig organisasjon, men den enkelte kommune skal prioritere mellom forslagene og fremme søknad om tilskudd til ett prosjekt. Regjeringen ønsker å sikre at også de små kommuner får etablert sitt tusenårssted. Kriterier vil bli utarbeidet for fordeling av tilskudd, der folketall og kvalitetskrav til prosjektene vil inngå. Minste tilskuddsbeløp pr. kommune vil bli satt til 200 000 kroner, og det vil ikke bli stilt krav til egenandel. Regjeringen vil komme tilbake til utformingen av ordningen i budsjettproposisjonen for 1999.

Lagt inn 17. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen