Historisk arkiv

Stortingsmelding om kringkasting og presse i 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

112/98
20.11.98

Stortingsmelding om kringkasting og presse i 1997

Stortingsmeldingen om virksomheten på mediesektoren i 1997, som ble lagt fram i statsråd fredag, gjennomgår i hvilken grad NRK, TV2 OG P4 følger de fastlagte prinsippene for allmennkringkasting. Vurderingene tar utgangspunkt i Allmennkringkastingsrådets rapport for 1997. I tillegg til denne rapporten er stortingsmeldingen basert på årsrapportene fra allmennkringkasterne NRK, TV2 og P4 og fra Statens medieforvaltning.

Radiotilbudet fra NRK følger samlet sett prinsippene for allmennkringkasting. Det gjør stort sett også fjernsynskanalen NRK1. For NRKTO blir det påpekt at kanalen bl.a. mangler program om skole, universitet og utdanning, ikke har barneprogram eller sendinger på samisk, og at nynorskprosenten er for lav. Departementet har tatt opp disse sakene med NRK.

Allmennkringkastingsrådets rapport inneholder flere kritiske synspunkter på programprofilen til TV2. Rådet etterlyser bl.a. program om kunst og kultur, program for den samiske befolkningen og barneprogram. Departementet har i brev til TV2 bedt selskapet kommentere kritikken, og påpekt at både departementet og Stortinget flere ganger har gitt uttrykk for at de forutsetter at kanalen må legge vekt på å følge prinsippene for allmennkringkasting. Utdrag fra TV2s svarbrev er gjengitt i meldingen.

Kulturdepartementet følger nå som konsesjonsgivende organ opp saken i forhold til TV2 og understreker visse prinsipper som vil bli lagt til grunn videre. Det gjelder både krav om kulturprogram, program for den samiske befolkning og minoriteter og barneprogram.

Meldingen gjengir også utdrag av P4s kommentarer til kritiske merknader til radiokanalens programprofil fra Allmennkringkastingsrådet. Rådet etterlyser bl.a. mer bruk av reportasje og mer ressurskrevende radioprogram enn studioinnslag, telefonintervjuer og platespilling, bredere dekning av kunst og kultur, utvidet tilbud av barneprogram og sendinger på nynorsk, samisk og innvandrerspråk. Kulturdepartementet fastslår at verken av økonomiske eller andre årsaker er det grunnlag for at P4 ikke skal følge konsesjonsvilkårene på alle punkter.

Kulturdepartementet vil komme tilbake til flere mediespørsmål i egne saker til Stortinget. Det gjelder blant annet spørsmålet om forbud mot reklame for politiske partier og livssyn, endringer i kringkastingsloven som følge av endringer i EØS-avtalens fjernsynsdirektiv, endringer i regelverket om sponsing av kringkastingsprogram, spørsmålet om hvilke rammer som skal gjelde for NRKs kommersielle virksomhet, og digitalt fjernsyn.

I stedet for de årlige stortingsmeldingene foreslår departementet at kulturministeren gir en muntlig redegjørelse om aktuelle mediespørsmål for Stortinget i vårsesjonen. De årlige meldingene er basert på allmennkringkasternes årsrapporter, og det fører til at stortingsbehandlingen finner sted mer enn ett år etter perioden meldingene omhandler.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen