Historisk arkiv

Tusenårsskiftet og museer prioritert i Lahnsteins kulturbudsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 75/98
Dato: 5. oktober 1998

Tusenårsskiftet og museer prioritert i Lahnsteins kulturbudsjett

-Stramt, men spenstig, er kulturminister Anne Enger Lahnsteins karakteristikk av neste års kulturbudsjett. -Vi har valgt å sikre driftsgrunnlaget for våre kulturinstitusjoner som er hjørnesteiner i norsk kulturpolitikk, framfor å etablere mange nye tiltak. Bremsene er satt på investeringstakten også på kultursektoren i tråd med regjeringens finanspolitiske innstramming, fastslår Lahnstein.

Kulturdepartementets budsjett har økt med 7,7 prosent fra 1998 til 1999, og er nå på 3 457,4 mill kroner. Økningen skyldes bl.a. overføring av KUF - midler i forbindelse med etablering av Nasjonalbibliotekets Oslo-avdeling. I tillegg kommer 73 mill kroner til tusenårsskiftet som et reellt kulturløft for hele landet.

-Vi har prioritert kulturarven når de 260 museene over hele landet som får statstilskudd via fylkeskommunene får en økning på 10 mill kroner eller ni prosent. Denne økningen i overføringene vil gi museene større handlerom og styrke aktivitetsnivået. Disse museene har slitt med stadig dårligere økonomi de siste årene. Nå ønsker vi å gi dem sjansen til å få skuta på rett kjøl igjen, sier statsråd Lahnstein.

-Ekstra påslag får også kulturinstitusjoner som står overfor særlig store utfordringer eller framhever seg gjennom høy kvalitet. Den norske Opera får økt driftstilskudd for å kunne videreutvikle sin virksomhet. En viss økning blir også gitt til Ringve Museum og Norsk Skogbruksmuseum, som begge gjør en stor innsats for å skaffe utviklingsmidler til utstillingsvirksomheten. Budsjettøkninger blir det også for Nationaltheatret som feirer 100-årsjubileum neste år, for Hålogaland Teater, Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene i Bergen. Festivalstøtten blir økt med 3 mill kroner. Samisk spesial-bibliotek får en styrking av budsjettet med lønnsmidler til halvannen ny stilling i 1999.

- Visse nysatsinger har vi funnet rom til. Mange vil glede seg over at vi setter av 3,5 mill kroner til et prøveprosjekt med tegnspråkteater for døve og hørselshemmede neste år. Midler blir også foreslått til virksomheter under etablering som Nasjonalbibliotekets Oslo-avdeling, og Eidsvoll 1814- Rikspolitisk senter.

Av Regjeringens pott for særlige distriktspolitiske tiltak har Kulturdepartementet fått 10 mill kroner som vil inngå i departementets samlede satsing på kunst og kultur over hele landet.

Hovedtrekkene i film- og pressepolitikken blir videreført. Produksjonsstøtten til dagsaviser økes med 6,4 mill kroner i forhold til 1998.

- Vi nærmer oss et tusenårsskifte. Jeg er svært glad for at vi i en stram økonomisk situasjon har klart å få til et slikt kulturelt løft som forslaget til markeringen av tusenårsskiftet innebærer. I dette ligger en klar prioritering av kultursektoren. Den statlige innsatsen i markeringen foreslår vi blir knyttet til Tusenårshelgen, Kirkens markering og Tusenårsprosjekter. I tillegg kommer Tusenårssteder i fylkene og kommunene i perioden 1999-2005. I 1999 får ett tusenårssted støtte – Eidsvoll 1814 – Rikspolitisk senter.

Med denne satsingen vil vi skape grunnlag for gode fellesskapsopplevelser og utløse kreativitet og egenaktivitet. Samtidig ønsker vi at markeringene skal gi oss anledning til å stoppe opp og tenke over hvilke verdier vi vil bygge på og hva slags samfunn vi egentlig vil ha, sier kulturminister Lahnstein.

Samlet sett er Kulturdepartementets budsjett et uttrykk for Regjeringens vilje til å satse på kunst og kultur. Det er en understreking av det offentliges ansvar for å sikre gode rammevilkår for kulturinstitusjoner og kulturaktiviteter i hele landet. Det gjelder både innen kulturvernsektoren, som prioriteringen av museene illustrerer, og når det gjelder nyskaping og formidling av kunst. – Kunsten og kulturen gir oss både røtter og vinger. Begge deler er nødvendig i ei krevende tid, sier statsråd Anne Enger Lahnstein.


Kontakperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen