Historisk arkiv

Videre rammer for NRKs forretningsvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

114/98
02.12.98

Videre rammer for NRKs forretningsvirksomhet

Kulturdepartementet mener NRK bør stilles friere når det gjelder forretningsvirksomhet for å møte den stadig økende mediekonkurransen. Forutsetningen er at programprofilen i NRKs allmennkanaler ikke blir kommersialisert, og at nye forretningsaktiviteter ikke blir subsidiert av lisensmidler. Økte inntekter må føres tilbake til programproduksjon. Departementet understreker at de foreslåtte endringer i kringkastingsloven som nå er sendt på høring, vil bidra til å styrke NRKs rolle som Norges mest sentrale allmennkringkaster.

Utviklingen på kringkastingsområdet tilsier at det må tas stilling til NRKs rolle som kringkaster i det nye medielandskapet, heter det i høringsnotatet. De forretningsmessige rammene for NRK AS som heleid statlig aksjeselskap vil være av stor betydning for mulighetene til å ivareta oppgavene som allmennkringkaster.

Hvis NRK ikke får anledning til å konkurrere på like vilkår når det gjelder forretningsvirksomhet, vil det norske allmennkringkastingstilbudet svekkes. NRK vil spesielt ha behov for å inngå allianser med andre aktører når det gjelder distribusjon, innholdsproduksjon og program-/senderettigheter. Nåværende regler hindrer at NRK kan engasjere seg så bredt som ønskelig.

Kulturdepartementet foreslår derfor at kringkastingsloven blir endret slik at NRK generelt kan delta i forretningsmessig virksomhet, uten at dette som nå blir avgrenset til formål som har med allmennkringkasting å gjøre. NRKs forretningsmessige virksomhet drives i dag i hovedsak av det heleide datterselskapet NRK Aktivum.

Kringkastingsloven fastslår at virksomheten i NRK ikke kan finansieres med reklamesendinger. Departementet foreslår at forbudet mot reklamefinansiering beholdes for allmennkanalene NRK1, NRKTO, P 1, P 2 og P 3, men oppheves for andre aktiviteter.

Departementet går imidlertid ikke inn for at NRK skal få adgang til å eie, drive eller ha andeler i reklamefinansierte TV- eller radiokanaler fra norsk territorium eller direkte rettet mot Norge. Hvis NRK skulle ønske å etablere reklamefinansierte kanaler i Norge, skal ikke Generalforsamlingen i selskapet kunne gi slik tillatelse uten at spørsmålet har vært forelagt Stortinget. Derimot bør NRK kunne drive eller være medeier i reklamefinansierte kanaler som bare driver sin virksomhet i andre land, eller er av generell art, som for eksempel Eurosport. Forutsetningen må være at lisensmidler ikke blir brukt til oppbygging eller drift.

NRK må selv kunne etablere betalingskanaler, eller inngå samarbeid med andre norske eller internasjonale aktører om slike kanaler.

Departementet mener det bør kunne åpnes for reklameinnslag i NRKs tekstfjernsyn. Tekstfjernsyn må regnes for å være en tilleggstjeneste som forutsetter at mottakeren aktivt oppsøker tjenesten. I lovteksten blir det foreslått presisert at NRKs tekstfjernsyn ikke er en del av allmennkanalene.

Høringsfrist er satt til 20. januar 1999.

Høringsnotatet blir lagt ut på: linkdoc018005-990083#dochttp://odin.dep.no/kd/hoering/nrk/

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 3. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen