Historisk arkiv

Forslag om forbud mot politisk reklame i fjernsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 23/1999
Dato: 30. april 1999

Forslag om forbud mot politisk reklame i fjernsyn

Regjeringen foreslår lovforbud mot reklame for livssyn og politiske budskap i fjernsyn, men går inn for at det blir tillatt i radio. Odelstingsproposisjonen med dette forslaget ble fremmet i statsråd fredag.

Regjeringen mener at reklame for politiske budskap i fjernsyn vil kunne gi et skjevt bilde av kompliserte spørsmål, og at det er tvilsomt om slik reklame vil tilføre noe vesentlig til den politiske debatten. Det blir også tillagt en viss vekt at ved å tillate slik reklame i fjernsyn kan ressurssterke grupper få større muligheter enn andre til å markedsføre sine synspunkter.

Regjeringen anser at et forbud mot reklame for livssyn er solid begrunnet i at religiøse og livssynsmessige spørsmål berører dypt personlige følelser og i at kringkastingesreklame på dette området vil kunne virke støtende for mange mennesker.

Regjeringen viser til at fjernsynets påvirkningseffekt er et viktig hensyn bak forbudet, og at det derfor er særlig viktig å sikre at det ikke er mulig å skape et fortegnet bilde av den politiske og religiøse virkelighet gjennom reklame i fjernsyn.

Regjeringen legger til grunn at forbud mot reklame for livssyn og politiske budskap kan anses som en akseptabel begrensning i ytringsfriheten, og ikke i strid med Grunnloven § 100. Det gjelder markedsføring av ytringer om politikk eller livssyn på en bestemt måte og i et bestemt medium. Et forbud retter seg ikke mot ytringen som sådan. Regjeringen kan derfor ikke se at forbudet hindrer den offentlige debatt om politiske eller livssynsmessige spørsmål.

Regjeringen har etter en samlet vurdering kommet til at det foreslåtte forbudet heller ikke er i strid med vernet om ytringsfriheten i Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 10.

En rekke europeiske land forbyr eller begrenser adgangen til å sende reklame for livssyn eller politiske budskap i radio og fjernsyn. Det gjelder blant annet Danmark, Sverige, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Bakgrunnen for lovforslaget er at et flertall i Stortinget flere ganger har gitt uttrykk for at reklame for livssyn eller politiske budskap bør være forbudt. Videre har Stortingets ombudsmann gitt uttrykk for at et forbud bør ha klar hjemmel i lov, og ikke bare i forskrift til kringkastingsloven.

Regjeringen legger vekt på at det så snart som mulig etableres et lovforbud i samsvar med Stortingets ønske. Regjeringen vil vurdere spørsmålet på nytt i lys av rapporten fra Ytringsfrihetskommisjonen.

Ot.prp. nr. 58 (1998-99) Om lov om endringer i lov 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting m.m. (Reklame for livssyn og politiske budskap i kringkasting) vil bli lagt ut på internett:

linkdoc018005-050013#dochttp://odin.dep.no/repub/98-99/otprp/58/


Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 02
Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 30. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen