Historisk arkiv

Forslag til endringer i åndsverkloven og fondsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 92/99
Dato: 05.11.99

Forslag til endringer i åndsverkloven og fondsloven

Regjeringen foreslo i statsråd fredag endringer i åndsverkloven og lov om avgift på offentlig framføring av utøvende kunstneres prestasjoner m.v. (fondsloven). Endringene gjelder den såkalte sekundærbruk av utøvende kunstneres prestasjoner.

Bakgrunnen for lovforslaget er EUs utleiedirektiv artikkel 8.2 som gjennomføres i norsk rett som følge av EØS-avtalen. Direktivet fastsetter at utøvende kunstnere og fonogramprodusenter skal ha rett til et rimelig vederlag når deres lydopptak blir framført offentlig, også i kringkasting. Endringen i åndsverkloven innebærer at utøvende kunstnere og fonogramprodusenter vil ha rett til individuelt vederlag for all offentlig framføring av vernede lydopptak. I dag omfatter vederlagsretten etter åndsverkloven kun offentlig framføring av vernede lydopptak i kringkasting. Annen offentlig framføring er avgiftspliktig til Fond for utøvende kunstnere.

Kulturdepartementet foreslår samtidig at avgiftsplikten til fondet blir opprettholdt for offentlig framføring av lydopptak som det ikke skal betales vederlag for. Dessuten blir det foreslått at avgiftsplikten også skal gjelde for bruk av slike lydopptak i kringkasting. På denne måten kan den kollektive fondsordningen bevares som et supplement til den individuelle vederlagsretten i åndsverkloven. Fondet har etter regjeringens syn en viktig kulturpolitisk funksjon. Fondet bidrar blant annet til å få fram nye talenter og til å opprettholde utøvende kunstneres virksomhet på områder som kommersielt sett ikke er de mest interessante.

Ot.prp. nr. 15 (1999-2000) er lagt ut på Internett:
linkdoc#dochttp://odin.dep.no/repub/99-00/otprp/15/

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Bengt O. Hermansen,
Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 24

Lagt inn 5. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen