Historisk arkiv

Framtidig idrettsanleggspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 104/99
Dato: 10.12.1999

Framtidig idrettsanleggspolitikk

Anlegg som gir en større del av befolkningen mulighet for fysisk aktivitet vil bli prioritert i framtiden, slår regjeringen fast i idrettsmeldingen som ble lagt fram fredag. I hele etterkrigsperioden har de tradisjonelle idrettsanlegg utformet for trening og konkurranse mottatt mest tilskudd av spillemidler.

De offentlige midlene bør rettes mot anleggstyper som imøtekommer aktivitetsprofilen for en større del av befolkningen. Enkelte anleggstyper med høyt brukspotensial, spesielt i forhold til barn og ungdom, vil få økt tilskudd. Det gjelder også anleggstyper som gir muligheter for egenorganisert fysisk aktivitet. Nærmiljøanlegg vil fortsatt bli prioritert, og ordningen skal utvides til også å omfatte anlegg i tilknytning til skolens uterom. Satsingen på rehabilitering av gamle anlegg vil fortsette, og kommunene bør spesielt tilgodese anlegg som kommer sentrale målgrupper til gode. Kravet om tilrettelegging for funksjonshemmede vil bli videreført.

Fylkeskommunene skal fortsatt stå for detaljfordelingen av midler til idrettsanlegg i kommunene. Høyere tilskuddssatser til kommunene i Nord-Norge og Namdalen blir opprettholdt. Kriteriet for graderte stønadssatser vil bli justert, slik at kommuner med svak økonomi vil få et tilskudd på 10 prosent utover det ordinære tilskuddet fra spillemidlene.

For kommuner med under 2000 innbyggere foreslås økt tilskudd til bygging av små flerbrukshaller og små svømmehaller. Dette er anleggstyper som kan bidra til å skape et mangfold av aktiviteter.

Anleggssituasjonen i de største byene bør bedres. Mangelen på anlegg gjør at idrettslagene enkelte steder ikke kan ta mot flere barn og unge som ønsker å begynne med organisert trening. Departementet vil øke tilskuddssatsen til enkelte anleggstyper. Forutsetningen for at dette skal avhjelpe behovene er at kommunene følger opp med søknader, og at de aktuelle fylkeskommunene prioriterer de største byene.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Paul Glomsaker, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 52

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen