Historisk arkiv

Gjennomføring av nytt tv-direktiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 87/1999
Dato: 8. oktober 1999

Gjennomføring av nytt tv-direktiv

Regjeringen la fredag fram en proposisjon om gjennomføring av endringer i EUs tv-direktiv. Regjeringen går inn for at Norge fastsetter en liste over viktige begivenheter som skal tilbys visning i NRK 1 og TV 2.

Det blir foreslått å lovfeste en hjemmel for å treffe tiltak som så langt det er mulig sikrer at viktige begivenheter, særlig sportsbegivenheter, skal kunne mottas vederlagsfritt hos en betydelig del av fjernsynsseerne. Dette vil gjelde i forhold til NRK 1 og TV 2.

Bakgrunnen for forslaget er å sikre at viktige begivenheter, for eksempel OL eller fotball-VM, ikke blir sendt utelukkende i betalingskanaler som bare en begrenset andel av befolkningen har tilgang til. Det blir også foreslått en bestemmelse som skal sikre at norske kringkastere respekterer andre EØS-lands lister. Til nå har EU-kommisjonen godkjent en dansk og en italiensk liste. En eventuell norsk liste må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan. Forslag til en norsk liste vil bli sendt på høring senere i høst.

Kulturdepartementet mener at Norge bør fastsette en liste som avspeiler den store interesse nordmenn har for å følge de viktigste idrettsbegivenhetene, bl.a. OL (sommer og vinter), fotball-VM (menn og kvinner), VM i friidrett, VM på ski (både alpint, skiskyting og nordiske grener) og andre større arrangementer.

Det blir foreslått hjemmel til å fastsette forbud mot å sende program som i alvorlig grad kan skade barn og unge. Det gjelder særlig program som inneholder pornografi og grove voldsscener. Slike program skal varsles med enten et lydinnslag ved programstart eller ved et visuelt symbol.

Ot.prp. nr. 2 (1999-2000) vil bli lagt ut på Internett:
linkdoc018005-050015#dochttp://odin.dep.no/repub/99-00/otprp/2/


Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, tlf. 22 24 80 02 og
underdirektør Olav Guntvedt, tlf. 22 24 80 47, Medieavdelingen

Lagt inn 8. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen