Historisk arkiv

Handlingsplan for anti-dopingarbeid i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 90/99
Dato: 05.11.99

Handlingsplan for anti-dopingarbeid i Norge

Kulturminister Åslaug M. Haga presenterte fredag en handlingsplan for anti-dopingarbeidet i Norge med forslag til tiltak rettet spesielt mot miljøer utenfor den organiserte idretten. Handlingsplanen er utarbeidet av Kontaktutvalget for anti-dopingarbeid i Norge, som ledes av Kulturdepartementet.

Kontaktutvalget går inn for at erverv og besittelse av dopingmidler skal forbys. Utvalget foreslår at det foretas en utredning som vurderer lovforbud mot bruk av dopingmidler. Alternativt bør det vurderes å innføre hjemmel for forbud mot bruk av doping og hjemmel for dopingkontroller ved blant annet enkelte utdanningsinstitusjoner.

Myndighetene bør tilrettelegge for felles nordiske kontrollaksjoner og samarbeid rettet mot smugling av dopingmidler til Norge.

En database om dopingmidler blir foreslått opprettet med faginformasjon til myndigheter, helsepersonell og idrettsorganisasjoner. En informasjonstelefon skal sikre at befolkningen får svar på spørsmål om doping. Et forskningsprogram om doping blir foreslått for å skaffe til veie mer kunnskap om dopingbruk. Kontaktutvalget foreslår at myndighetene, i samarbeid med internasjonale organer, utreder løsninger for å forhindre reklame og import av dopingmidler via Internett.

Undersøkelser blant et utvalg norske særforbund innen organisert idrett viser at ca. 1,3 prosent av utøverne har benyttet dopingmidler. Undersøkelser i norske helsestudioer viser at ca. 2 prosent av helsestudiomedlemmene har benyttet dopingmidler. En undersøkelse i Forsvaret har angitt bruk hos ca.1,4 prosent av soldatene. Undersøkelser blant barn og unge har vist at 1 – 2 prosent har brukt dopingmidler.

I Kontaktutvalget deltar representanter for Aker sykehus, Barne- og familiedepartementet, Forsvarsdepartementet, Forsvarets overkommando, Justisdepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité, Norges idrettshøgskole, Oslo politidistrikt, Toll- og avgiftsdirektoratet, Sosial- og helsedepartementet, Statens helsetilsyn og Kulturdepartementet.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Hans B. Skaset, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 50

Lagt inn 5. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen