Historisk arkiv

Idrettslivet i endring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 103/99
Dato: 10.12.1999

Stortingsmelding om statlig idrettspolitikk:

Idrettslivet i endring

-Idretten speiler endringene i samfunnet, fastslo kulturminister Åslaug M. Haga da hun presenterte den nye idrettsmeldingen som ble lagt fram i statsråd fredag. – Et større og mer mangfoldig tilbud om fysisk aktivitet og økende grad av kommersialisering har ført til nye utfordringer for den statlige idrettspolitikken, sa hun.

-Målet for idrettspolitikken er at flest mulig skal delta i idrett og fysisk aktivitet, at den frivillige, medlemsbaserte idretten skal styrkes og at idrett som kulturell identitetsskaper skal sikres, sa statsråd Haga.

Regjeringen fastslår i stortingsmeldingen at et allsidig tilbud for barn og ungdom er prioritert, og at satsingen på nærmiljøanlegg vil bli utvidet. Tilskudd fra spillemidlene skal komme frivillig, ideell virksomhet til gode, og skal ikke benyttes til virksomheter eller organisasjonsformer hvor overskudd kan tas ut av private eiere.

I idrettsmeldingen beskrives den nye støtteordningen for lokale aktiviteter spesielt for barn og ungdom som vil bli etablert med tilskudd på 70-80 mill. kroner årlig. Ordningen vil gi lokale lag og foreninger bedre rammevilkår.

Støtten til nærmiljøanlegg vil bli utvidet fra 50 til 100 mill. kroner på noe sikt. Samtidig ønsker Regjeringen større fokus på utvikling av nærmiljøanlegg i tilknytning til skolens uterom. Rehabilitering av anlegg skal fortsatt være satsingsområde. Kravet om tilrettelegging for funksjonshemmede vil bli videreført. Enkelte anleggstyper med høyt brukspotensial og anleggstyper som gir muligheter for egenorganisert fysisk aktivitet vil bli prioritert ved at tilskuddssatsene økes.

Fylkeskommunene skal fortsatt stå for detaljfordelingen av midler til idrettsanlegg i kommunene. Høyere tilskuddssatser til kommunene i Nord-Norge og Namdalen vil bli opprettholdt. Dessuten foreslås et ekstra tilskudd til kommuner med under 2000 innbyggere, til bygging av små flerbrukshaller og små svømmehaller.

Departementet vil innføre en ny budsjettstruktur for overføringene av spillemidler til NIF. Målet er at en større del av midlene skal tilfalle lokalnivået hvor aktivitetene for barn og ungdom blir skapt. Det legges opp til en grunnstøtte til Norges Idrettsforbund sentralt og regionalt, og en grunnstøtte til særforbundene. Faste overføringer til toppidretten blir foreslått som en basisfinansiering. Behovet for å sikre et etisk og faglig kvalifisert toppidrettsmiljø og betydningen av at toppidretten fortsatt kan framstå som en kulturell identitetsskaper blir vektlagt. Fortsatt satsing på anti-doping arbeid blir framhevet. Omleggingen til ny budsjettstruktur vil gi nødvendig innsyn i virksomheten i forhold til det offentliges behov for dokumentasjon.

Storbyprosjektet vil bli videreført og vil bygge på de erfaringer som er framkommet gjennom den evalueringen som ble foretatt av Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) i 1998. Departementet er videre opptatt av at anleggssituasjonen i de største byene blir bedret.

Stortinget skal regelmessig få orientering om utviklingen innen idrettsområdet for å muliggjøre en mer omfattende idrettspolitisk debatt. Det blir foreslått at Regjeringen legger fram en stortingsmelding om idrett og fysisk aktivitet i hver stortingsperiode, og at kulturministeren med jevne mellomrom holder en idrettspolitisk redegjørelse.

St.meld. nr. 14 (1999-2000) vil bli lagt ut på Internett:

linkdoc018005-044001#dochttp://odin.dep.no/repub/99-00/stmld/14/


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Paul Glomsaker, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 52

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen