Historisk arkiv

Lahnsteins mediepolitiske redegjørelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 30/99
Dato: 28.05.99

Lahnsteins mediepolitiske redegjørelse

- De overordnede målene for mediepolitikken ligger fast, selv om teknologien endrer seg. Regjeringen legger vekt på å opprettholde ytringsfriheten, et allsidig og kvalitativt norskspråklig medietilbud med bred geografisk spredning, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein i sin mediepolitiske redegjørelse i Stortinget fredag.

- Så langt har vi lykkes godt med å nå våre mediepolitiske mål. Allmennkringkastingen har sterk tradisjon i Norge, og vi har en flora av lokalaviser som ingen andre land kan vise maken til. Statistisk sentralbyrås tall for 1998 viser en stabil oppslutning både om avisene og allmennkringkasterne, sa hun.

Konvergens

- De teknologiske endringene påvirker særlig kringkastingen. Vi står på terskelen til en omlegging fra analog til digital spredning av radio og fjernsyn. Dette vil føre til at tele-, IT- og kringkastingssektorene får en felles teknologisk basis, også omtalt som konvergens. Kringkastingstilbudet vil bli mangedoblet, med endrede økonomiske rammevilkår og økt konkurranse. Det regjeringsoppnevnte Konvergensutvalget som har vurdert behov for endringer av tele- og kringkastingslovene, vil avgi sin innstilling i juni i år, sa Lahnstein.

Kommersialisering

- Kommersialiseringen skaper nye konkurransevilkår. Det tvinges vi til å ta konsekvensen av, blant annet ved å tilby NRK nye og konkurransedyktige vilkår. Vi må møte de negative utslagene blant annet gjennom en aktiv kulturpolitikk. De enorme mengder av ressurser som finnes i våre kulturinstitusjoner må gjøres tilgjengelige - enten det gjelder NRKs arkivmateriale, eller samlinger i museer og gallerier. Vi må ikke legge oss flate for kommersialiseringen. Det er for eksempel ikke aktuelt for regjeringen å åpne for mer liberale reklameregler i kringkasting. I proposisjonen om sponsing har vi foreslått en skjerping av sponsereglene for NRK. Vi legger stor vekt på at NRK reelt framstår som en reklamefri kringkaster, sa Lahnstein.

Allmennkringkasting

Anne Enger Lahnstein viste til Allmennkringkastingsrådets rapport for 1998 og konstaterte at NRKs samlede tilbud i radio tilfredsstiller kravene til allmennkringkasting og et allsidig programtilbud.

Kulturministeren forutsatte at P4 vil sørge for sendinger til den samiske befolkningen og minoritetsgrupper, og understreket at det ikke er aktuelt å svekke denne forpliktelsen.

- TV2 viser nå tegn til en mer positiv holdning til allmennkringkastingsforpliktelsene. Jeg forutsetter at TV2 nå snarlig følger opp kravene om sendinger for samer og minoriteter, og at kanalen prioriterer barneprogram, sa hun. Lahnstein opplyste at hun vil innlede diskusjoner med TV2, som ønsker å få sin konsesjon fornyet før den går ut ved årsskiftet 2002/2003. - Jeg vil legge stor vekt på selskapets allmennkringkastingsforpliktelser i diskusjonene, sa hun.

Digitalt fjernsyn

Regjeringen vil om kort tid legge fram en stortingsmelding om utbygging av et digitalt sendenett for fjernsyn på bakken. Det vil åpne for nye interaktive tjenester, rimeligere distribusjon og et bredere programtilbud. En eventuell utbygging av et digitalt bakkenett for TV vil i en overgangsperiode føre med seg økte kostnader for kringkasterne, fordi analoge og digitale sendinger i noen år må gå parallelt.

Radiodekning i Barentshavet

Noregs Fiskarlag har i en årrekke tatt til orde for bedre radiodekning for sjøfarende i Barentshavet. Den første senderen blir satt i drift 15. juni i år. Den andre vil trolig være klar i år 2000. - Jeg er glad for at saken nå er løst, og at vi alt i år vil få betydelig bedre radiodekning i dette området, sa Lahnstein.

Pressestøtteutvalget

- Avisene møter en stadig økende konkurranse fra andre medier, og mange aviser befinner seg i en vanskelig økonomisk situasjon, med økte utgifter, bl.a. til porto. Lahnstein viste til det regjeringsoppnevnte utvalget som skal gjennomgå de offentlige virkemidlene for pressen og som skal avgi sin innstilling innen 15. april 2000. For å unngå avisdød og for å kunne dra nytte av utvalgets arbeid, er det viktig å opprettholde mest mulig stabile rammevilkår for pressen i perioden fram til utredningen foreligger, sa hun.

Lovfesting av prinsippet om redaksjonell uavhengighet

I stortingsmeldingen om eierforholdene i mediene i 1997 ble det foreslått å lovfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. Justisdepartementet har konkludert med at en lovfesting av dette prinsippet trolig er i strid med Grunnlovens §100 om ytringsfriheten, fordi eierne ville kunne miste muligheten til å ytre seg fritt gjennom egne publikasjoner. - Selv om det er ulike oppfatninger om dette i det juridiske miljø, har jeg kommet til at det ikke vil være riktig å fremme et forslag som etter regjeringens syn kan være i strid med Grunnlovens bestemmelse om ytringsfrihet, sa Lahnstein i sin mediepolitiske redegjørelse.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, 22 24 80 02

Lagt inn 28. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen