Historisk arkiv

Mer konsentrert unesco-innsats kreves

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 88/99
Dato: 28.10.99

Mer konsentrert UNESCO-innsats kreves

-UNESCO må konsentrere sin innsats på kjerneområdene utdanning, vitenskap og kultur, sa kulturminister Åslaug M. Haga på UNESCOs 30. generalkonferanse i Paris torsdag. Etter Norges oppfatning har UNESCO spredt sin innsats og begrensete ressurser for tynt på for mange områder. UNESCO må også bedre sine styrings- og beslutningsprosesser, sa hun.

Statsråd Haga fastslo at ethvert land som ønsker økonomisk og sosial utvikling, må satse på utdanning, vitenskap og kultur. -UNESCOs mandat er derfor mer aktuelt enn noensinne. Men da må organisasjonen beskikke sitt hus og møte vår tids utfordringer. Det ansvaret påhviler regjeringene som deltar på generalkonferansen, sa hun.

-Utdanning for alle er og bør være UNESCOs førsteprioritet, understreket den norske kulturministeren. Utdanning kan frigjøre fra fattigdom og gjøre oss i stand til å forme vårt eget liv. Utdanning og kunnskap er også nøkkelen til fred. Forsvaret for fred må bygges inn i utdanningstilbudet på alle nivåer, sa hun.

Statsråd Haga understreket at Norge ser svært positivt på UNESCOs nye fokus på kulturelle spørsmål. Globaliseringen muliggjør økt kulturutveksling over en bred skala. –Det er viktig at dette bidrar til større forståelse mellom nasjonene i stedet for forflatning og global ensretting. UNESCO bør drøfte tiltak for å bevare lokale og nasjonale kulturelle særpreg i en stadig mer globalisert og digitalisert verden, sa hun.

-Norge vil bidra aktivt til å omdanne UNESCO til å bli en organisasjon for vår tid. Derfor ønsker vi en plass i UNESCOs styre, sa kulturminister Haga og viste til valget som finner sted 9. november. Blir Norge valgt inn vil vi bli representert ved jusprofessor Lucy Smith, tidligere rektor ved Universitetet i Oslo.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Berit Griebenow, mobiltlf. 913 46 557

Lagt inn 28. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen