Historisk arkiv

Norsk filmstøtte-svar til EFTAs overvåkingsorgan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 97/99
Dato: 23.11.1999

Norsk filmstøtte-svar til EFTAs overvåkingsorgan

-Film er en viktig del av norsk kulturpolitikk, fastslår kulturminister Åslaug M. Haga i et svarbrev til ESA - EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen. Hun understreker at offentlig støtte er helt avgjørende for norsk filmproduksjon. Hensikten med støtten er å stimulere til at det blir laget filmer med norsk språk, som avspeiler norsk kultur, samfunnsliv, verdier og tradisjoner.

-Norge er et lite språksamfunn og et tilsvarende lite filmmarked med begrenset inntjeningspotensial og små muligheter for privat finansiering. Uten sterk offentlig støtte ville det ikke bli produsert norske kvalitetsfilmer. EU er selv opptatt av å skjerme europeisk filmindustri av hensyn til språk og kultur og burde forstå de samme argumentene for å støtte den norske filmen, sier Haga.

ESA påpeker i et brev av 12. oktober at den samlete statsstøtten ikke må overstige 50 prosent av produksjonsbudsjettet for at filmstøtten skal være akseptabel i forhold til kulturunntaket for statsstøtte. En del andre krav blir også listet opp, bl.a. må filmprodusenten kunne bruke minst 20 prosent av budsjettet i andre EØS-land.

Svarbrevet til ESA gjør rede for de eksisterende ordningene for filmstøtte i Norge. I et eget brev blir det gitt en orientering om støtten til Norsk Film AS og datterselskapet Norsk FilmStudio AS.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 02

Lagt inn 23. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen