Historisk arkiv

Norsk innlegg om faste bokpriser i sak for EF-domstolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 18/99
22.04.99

Norsk innlegg om faste bokpriser i sak for EF-domstolen

Norge leverte torsdag et skriftlig innlegg om faste bokpriser i en sak for EF-domstolen. Saken dreier seg om hvorvidt en fransk lov om faste bokpriser er i strid med reglene for det indre marked.

-Kulturhensyn må gå foran hensyn til markedet i bokpolitikken, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein. Hun viser til den nye norske bransjeavtalen for bokomsetning som har fått fortsatt dispensasjon fra konkurranseloven.

Det norske innlegget innebærer at Norge støtter retten til å ha nasjonale ordninger for faste bokpriser av kulturpolitiske hensyn, slik tilfellet er i mange EU-land. Etter Norges syn gir Maastricht-traktatens artikkel 128.4 et grunnlag for å ta hensyn til kulturelle aspekter, også i de tilfeller de i prinsippet kan være i strid med konkurransereglene og den frie konkurransen. Norge mener EØS-avtalen må gi en tilsvarende adgang til å ta kulturpolitiske hensyn i forhold til reglene for det indre marked. Norge har gjennom EØS-avtalen adgang til å gi skriftlig innlegg til EF-domstolen hvis en sak angår EØS-avtalens virkeområde.

( EF-domstolen er riktig betegnelse. På engelsk: The Court of Justice of the European Communities. )

Lagt inn 23. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen