Historisk arkiv

Norsk skepsis til IOCs anti-dopingarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 95/99
Dato: 18.11.1999

Norsk skepsis til IOCs anti-dopingarbeid

- Idretten må være noe mer enn pengeorientert underholdning hvis den skal ha tillit og støtte hos folk, sier statssekretær Per Kristian Skulberg i Kulturdepartementet etter toppmøtet om anti-doping i Sydney denne uka.

- Idrettsutøverne har krav på lik og rettferdig behandling. Derfor må hovedansvaret for anti-dopingarbeidet ligge på den enkelte regjering og den nasjonale idrettsorganisasjon, sier han.

-Med den økte viljen til innsats særlig fra USA, Canada, Australia og Sør-Afrika, er vi kommet et langt skritt videre i mulighetene for å få redusert dopingproblemet i idretten. Ved at regjeringene nå tar større ansvar selv, vil også IOC gjennom sitt nye anti-dopingbyrå kunne bidra på en mer effektiv måte, sier Skulberg.

I det norske hovedinnlegget understreket statssekretær Skulberg at IOC har dratt store fordeler av de kommersielle mulighetene moderne idrett gir. Han mente derfor at IOC selv og ikke regjeringene må bidra med midler til IOCs anti-dopingbyrå.

I følge Skulberg har EU gitt IOC for stor innflytelse og kontroll på det anti-dopingbyrået som IOC opprettet tidligere denne måneden. Norge støtter opprettelsen av IOCs anti-dopingbyrå, men etterlyser mer handlingsvilje. Norge slutter seg derfor til det canadiske forslaget om å opprette en rådgivningsgruppe av regjeringer som er opptatt av å bekjempe dopingproblemet effektivt innenfor sine landegrenser. IOC og EU-landene godtok dette i sluttkommunikeet fra toppmøtet.

Den norske regjeringens ferske handlingsplan for anti-dopingarbeid, som er den første i sitt slag i verden, fikk anerkjennelse på toppmøtet. Siden syttitallet har Norge utviklet gode måter å bekjempe dopingproblemet på.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Hans B. Skaset, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 50

Lagt inn 18. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen