Historisk arkiv

Nytt nasjonalt kunstmuseum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 112/99
Dato: 17.12.1999

Nytt nasjonalt kunstmuseum

-Vi ønsker å etablere et nasjonalt kunstmuseum gjennom en samorganisering av flere kunstinstitusjoner, sa kulturminister Åslaug M. Haga da hun presenterte stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer fredag. Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Riksutstillinger, Norsk Arkitekturmuseum, Kunstindustrimuseet i Oslo og Henie-Onstad Kunstsenter vil inngå i det nye nasjonale kunstmuseet.

Det nasjonale kunstmuseet skal ha hovedbase i området ved Tullinløkka. Det vil bli et museumskompleks som strekker seg fra Nasjonalgalleriet via nybygg på Tullinløkka, Historisk Museum, Frederiks gate 3 (Universitetets gamle kjemibygning) til Statens kunstakademi (tidligere Norges Geografiske Oppmåling). Universitetets kulturhistoriske museer skal samles i nybygg på Sørenga.

Forslaget om et nytt kunstmuseum gjennom en større samorganisering er begrunnet med behovet for bedre helhetstenkning gjennom en ledelse med et bredt strategisk ansvar, styrking av faglige og administrative funksjoner, og større fleksibilitet i bruk av samlinger, lokaler og personale.

En sammenslåing av de seks institusjonene vil skape en mer slagkraftig enhet innenfor museumsarbeidet på kunstområdet. Et bredere fagmiljø vil kunne løse opp tradisjonelle grenselinjer og resultere i tverrgående prosjekt der ulike områder blir satt inn i en større sammenheng.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Stein Sægrov, Kulturavdelinga, tlf. 22 24 80 26

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen