Historisk arkiv

Priser for gode barne og ungdomsbøker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 19/99
23.04.99

Priser for gode barne- og ungdomsbøker

Kulturminister Anne Enger Lahnstein delte fredag på Verdens bokdag ut Kulturdepartementets litteraturpremier for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 1998.

- Gode barne- og ungdomsbøker skal gi viktige kunnskaper om livet. De som i dag får sine velfortjente priser er alle opptatt av dette. Både skrift- og formspråket er på barnas side. Sterkt til stede er også humoren, som barne- og ungdomskulturen har videreutviklet i løpet av de siste generasjonene. Men samtidig tar hver av disse bøkene opp alvorlige temaer. Alt dette lover svært godt, sa Lahnstein.

Vinnere av årets priser er:

LITTERATURPREMIEN, 40 000 KR: Stein Erik Lunde, Eggg

BILDEBOKPREMIEN, 20 000 KR: Svein Nyhus, Pappa!

FAGBOKPREMIEN, 32 000 KR: Helene Uri, Den store faktaboka om språk

DEBUTANTPREMIEN, 20 000 KR: Hilde Hagerup, Bølgebiter

ILLUSTRASJONSPREMIEN, 20 000 KR: Kim Hiorthøy, Eggg

OVERSETTERPREMIEN, 20 000 KR: Bodil Engen, Med bare hendene av

Bart Moeyaert og Rosen og svinet av Anne Proovost

TEGNESERIEPREMIEN, 20 000 KR: Dag Reidar Frognes, Tordenskiold - admiral & rebell

Jury for premieringen er Statens bibliotektilsyns rådgivende utvalg for barne- og ungdomslitteratur.

Om premievinnerne:

Litteraturpremien på 40 000 kroner går i år til Stein Erik Lunde for boka Eggg. Med humor som virkemiddel skriver forfatteren om hvordan det er å være 11 år og slite med allergiske reaksjoner på mat som inneholder egg. Gilbert er nyinnflyttet på stedet han bor, og synes ikke alltid det er like greit å fortelle om allergien. Gilbert er også forelsket i Line. Gyldendal Tiden ANS v/ Ingrid Greaker Myhren, tlf. 22 03 41 00.

Bildebokpremien på 20 000 kroner går til Svein Nyhus for boka Pappa!. Svein Nyhus har både skrevet teksten og laget bildene til historien. Lille Tommy skal egentlig sove, men i stedet fantaserer han om pappa som er borte. I fantasien er pappa fantastisk, kjempegrei og kjempelang! Gyldendal Tiden ANS v/ Øyunn Krokann, tlf. 22 03 41 00.

Fagbokpremien på 32 000 kroner går til Helene Uri for Den store faktaboka om språk. Uri har skrevet en spennende førsteinnføring i alle aspekter ved språk – her har viktige fakta og artige merkverdigheter fått plass side om side. Tekst og illustrasjoner inngår i en integrert helhet i denne boka som er illustrert av Motorfinger. Damm NW & Søn a.s. v/ Einar Ibenholt, tlf. 22 47 11 00.

Debutantpremien på 20 000 kroner går til Hilde Hagerup for boka Bølgebiter. Boka handler om bestevenninnene Anna og Emma og hvordan vennskapet deres i løpet av et år utvikler seg fra gjensidig hengivenhet til hat og sjalusi. Anna opplever sin første kjærlighetssorg da sjelevenninnen Emma ofrer vennskapet deres for en av kjekkasguttene i klassen. H.Aschehoug & Co A/S, v/ Christel Klausen, tlf. 22 40 04 00.

Illustrasjonspremien på 20 000 kroner går til Kim Hiorthøy for illustrasjonene i Eggg. Illustrasjonene er utført i tusj og akvarell/kullstift over helsides oppslag i svart-hvitt. Teksten framheves av Hiorthøys illustrasjoner som er fulle av energi og fantastiske overdrivelser. Gyldendal Tiden ANS, v/ Ingrid Greaker Myhren, tlf. 22 03 41 00.

Oversetterpremien på 20 000 kroner går til Bodil Engen for oversettelsen av to bøker: Med bare hendene, av Bart Moeyart og Rosen og svinet, skrevet av Anne Provoost. Begge bøkene er oversatt fra nederlandsk, og så godt utført at juryen velger å premiere begge to. Med bare hendene handler om kameratene Ward og Bernie, som opplever sin verste nyttårsaften noensinne da de ved et uhell tar livet av anda til naboen, Betjeman. Som hevn tar naboen livet av Elmer, Wards elskede hund. Hovedpersonen i Rosen og Svinet, Rosalena, er den yngste av tre søstre. Hun kommer til verden gjennomsiktig som glass, men vokser opp til å bli en skjønnhet. Rosa har fått evnen til å se, og denne evnen bringer familien både lykke og ulykke. H.Aschehoug & Co A/S v/ Christel Klausen, tlf. 22 40 04 00.

Tegneseriepremien på 20 000 kroner går til Dag Frognes for Tordenskiold – admiral og rebell. Boka er en kombinert fagbok og skjønnlitterær fortelling, utført som tegneserie. Den forteller om livet til Tordenskiold fra han var en villstyring i Trondheim, til han dør som en æret og fryktet admiral, bare 30 år gammel. Tegningene er utført med stor nøyaktighet og med mange detaljer som gir leseren mye informasjon om livet på 1700-tallet.

For nærmere informasjon, kontakt Statens bibliotektilsyn v/ direktør Asbjørn Langeland eller leder av Statens bibliotektilsyns rådgivende utvalg for barne- og ungdomslitteratur, Mette Helfjord, begge på tlf. 21 02 17 00.

Lagt inn 23. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen