Historisk arkiv

Rammer for NRKs forretningsmessige virksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 22/1999
Dato: 30. april 1999

Rammer for NRKs forretningsmessige virksomhet

NRKs allmenne programtilbud til lyttere og seere i Norge skal holdes reklamefritt, men gjennom datterselskap skal NRK få anledning til å drive forretningsmessig virksomhet på lik linje med sine konkurrenter. I en odelstingsproposisjon fremmet i statsråd fredag blir det understreket at forslaget vil medvirke til å styrke NRKs rolle som den sentrale allmennkringkasteren i Norge. Økte inntekter skal brukes til programproduksjon.

NRKs forretningsmessige virksomhet skal ikke kunne kryss-subsidieres med lisensmidler. Selskapets revisor skal kontrollere at vesentlige konserninterne transaksjoner skjer på forretningsmessige vilkår, slik aksjeloven forutsetter. Dette er den samme type regel som er gjennomført for kontroll med at pressestøtten ikke blir brukt til aksjeutbytte der aviser inngår i et konsern. Dessuten blir det foreslått en egen lovhjemmel til å gi nærmere regler, bl. a. om separate regnskapssystemer, om nødvendig.

Proposisjonen understreker at NRK ikke kan delta i, eller etablere, reklamefinansierte kanaler som er særskilt rettet mot det norske markedet, uten at Stortinget er forelagt saken. Imidlertid blir det åpnet for at NRK kan etablere reklamefinansierte kanaler i utlandet, eller være medeier i kanaler av mer allmenn karakter. NRK er i dag gjennom EBU medeier i Eurosport. NRK skal også kunne etablere betalingskanaler, eller inngå i samarbeid med andre norske eller internasjonale aktører om slike kanaler.

NRK skal i følge forslaget kunne legge inn reklameinnslag i tekstfjernsyn, også i tekstfjernsyn som sendes i tilknytning til allmennkanalene NRK1 og NRKTO. Det forutsettes utarbeidet nærmere regler i forskrift, bl.a. slik at tekstreklame rettet mot barn ikke blir tillatt. I den foreslåtte lovteksten blir det presisert at NRKs tekstfjernsyn ikke er en del av allmennkanalene.

Ot.prp. nr 55 (1998-99) vil bli lagt ut på Internett:

linkdoc018005-050012#dochttp://odin.dep.no/repub/98-99/otprp/55/


Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 02
Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Lagt inn 30. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen