Historisk arkiv

Regjeringen vil ha økt fokus på arkitektur og design

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 14/99
Dato 14.04.99

Regjeringen vil ha økt fokus på arkitektur og design

Regjeringen vil sette fokus på arkitektur og design og innleder nå arbeidet med en femårig handlingsplan som skal stimulere til god arkitektur, design, byggeskikk og stedsforming. Handlingsplanen legges fram ved årsskiftet.

- Handlingsplanen for arkitektur og design skal bidra til bedre kvalitet i den fysiske formgivningen, styrke næringslivets konkurranseevne og lønnsomhet og forsterke vår internasjonale posisjon innenfor arkitektur og design, sier statssekretær Per Kristian Skulberg i Kulturdepartementet.

Statssekretæren understreker at utforming av nye steder og byrom, bygninger og produkter bør være tuftet på ambisjoner om god kvalitet. - Ved årtusenskiftet må vi samles om å få til flere og bedre møtesteder, mer funksjonelle og vakrere rammer om samspillet mellom folk. Vi må også få gjennomslag for hvor viktig industridesign er for norsk næringslivs konkurranseevne, sier han.

Kulturdepartementet har det formelle ansvaret og samordner arbeidet med handlingsplanen for arkitektur og design, i nært samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Miljøvern-departementet. Institusjoner som Norsk Form, Norsk Designråd, Statens Byggeskikkutvalg, Husbanken og Riksantikvaren trekkes med i arbeidet.

De fire samarbeidende departementer er representert i den interdepartementale kontaktgruppen for estetisk kvalitet i offentlig miljø, hvor formålet er å samordne statens innsats og ressursbruk innen arkitektur- og estetikk.

I denne gruppen er også Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Samferdsels-departementet og Kirke-, utdannings-, og forskningsdepartementet representert.

Regjeringen varslet i statsbudsjettet for 1999 en gjennomgang av arkitektur- og designfeltet, og det har Stortinget sluttet seg til.


Kontaktperson: Rådgiver Grete Jarmund, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 16

Lagt inn 14. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen