Historisk arkiv

Stort investeringsbehov på kultursektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 111/99
Dato: 17.12.1999

Stort investeringsbehov på kultursektoren

- Vi har store uløste oppgaver når det gjelder investeringer til statlige, nasjonale og andre kulturbygg, sa kulturminister Åslaug M. Haga da hun fredag presenterte stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer. Kulturdepartementet har for første gang utarbeidet en oversikt over de viktigste investeringsbehovene for kulturbygg. -Det er nødvendig med større satsing på dette området framover, sa hun.

Kulturminister Haga viste til at Nasjonalbibliotekets Oslo-avdeling på Solli plass må rustes opp, Riksarkivet og flere statsarkiv må utvides, et stort antall museer har sterkt behov for tilbygg eller nybygg, og flere teatre trenger nytt utstyr, påbygg eller nybygg.

Alle institusjonene som skal inngå i et nytt nasjonalt kunstmuseum i hovedstadsområdet, har klare behov for nye eller utvidete lokaler. Det gjelder Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Kunstindustrimuseet i Oslo og Norsk Arkitekturmuseum. Det nasjonale kunstmuseet skal ha hovedbase i området ved Tullinløkka. Det vil bli et museumskompleks som strekker seg fra Nasjonalgalleriet via nybygg på Tullinløkka, Historisk museum, Frederiks gate 3 (Universitetets gamle kjemibygning) til Statens kunstakademi (tidligere Norges Geografiske Oppmåling). Universitetets kulturhistoriske museer skal samles i nybygg på Sørenga.

Nytt underjordisk magasin for Nasjonalbiblioteket, avdeling Oslo, er en hastesak. Med startbevilgning i 2001 vil det kunne ferdigstilles i 2002. Det innebærer at rehabilitering av den gamle hovedbygningen for Universitetsbiblioteket i Oslo kan begynne i 2003. Endelig kostnadsoverslag foreligger ikke.

Investeringer i folkebiblioteksektoren er et ansvar for kommunene, med en begrenset statlig tilskuddsordning til slike formål. Kulturdepartementet tar sikte på å bygge opp den årlige bevilgningen til ordningen til ca. 10 mill. kroner.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Stein Sægrov, Kulturavdelinga, tlf. 22 24 80 26

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen