Historisk arkiv

Viktig å få vedtatt nytt operabygg NÅ, sier Lahnstein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 13/99
Dato 26.03.99

Viktig å få vedtatt nytt operabygg NÅ, sier Lahnstein

- Vestbanetomta er det beste og sikreste alternativ både med hensyn til kostnader og framdrift. Regjeringen anbefaler derfor at Stortinget fatter vedtak om å bygge nytt operahus på Vestbanen, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein på en pressekonferanse fredag.

Hun fastslo at et selvstendig operahusprosjekt i Bjørvika om nødvendig frakoplet den øvrige byutvikling, kan være en subsidiær løsning. –En løsning i Bjørvika som forutsetter at operahusprosjektet og byutviklingen må foregå samtidig gir en altfor usikker framdrift for operahusprosjektet. En slik løsning må derfor frarådes, sa statsråd Lahnstein.

- Vi har lagt vekt på å gi Stortinget et godt beslutningsgrunnlag, slik at det i vårsesjonen kan fattes et vedtak om lokalisering av et nytt operahus. Arbeidsforholdene for Den Norske Opera gjør det maktpåliggende å få løst denne byggesaken nå, sa kulturminister Lahnstein da hun presenterte den nye operahus-proposisjonen som ble fremmet i statsråd fredag.

Stortinget behandlet forslaget om nytt operahus i juni i fjor på basis av St prp nr 37 (1997-98). Av behandlingen framgikk det at et bredt politisk flertall ønsker at det skal bygges et nytt operahus i Norge. Imidlertid var det ikke flertall for noen av lokaliseringsalternativene.

Etter Stortingsbehandlingen i fjor har Kulturdepartementet gjennomført et omfattende utredningsarbeid, spesielt av Bjørvika. En kontaktgruppe med representanter for sju departementer, Statsministerens kontor, Statsbygg, Statens vegvesen Oslo, Statens forurensningstilsyn og Riksantikvaren har deltatt i arbeidet. Det har også vært kontakt med Oslo kommune, Folketeaterbygningen AS og andre berørte statlige og kommunale instanser.

Kulturdepartementet har i St prp nr 48 (1998-99) Om nytt operahus(II) som ble lagt fram fredag vurdert alternativene Vestbanetomta, Folketeaterkvartalet, Bjørvika som del av en helhetlig byutvikling, og det nye alternativet: operahus i Bjørvika som et selvstendig byggeprosjekt, om nødvendig frakoplet den øvrige byutvikling og basert på en særskilt reguleringsplan for operahuset.

  • Et operahus på Vestbanetomta kan stå ferdig i 2007 og kostnadene anslås til totalt 1 600 mill kroner. Et operahus i Bjørvika, med en frakoplet løsning, kan stå ferdig i 2008, og kostnaden er anslått til totalt 1 800 mill kroner, altså 200 mill kroner mer enn Vestbane-alternativet, sa Lahnstein.
  • Ombygging av Folketeaterkvartalet vil være risikofylt både med hensyn til framdrift og kostnader. Kostnadsanslaget er på 1 730 mill kroner. I tillegg kommer et vederlag for om lag 16 000m2 som Operaen nå leier. Et operahus i Folketeaterkvartalet kan stå ferdig i 2006/2007. Folketeaterkvartalet kompliseres av de uklare juridiske forholdene mellom Oslo kommune og Folketeaterbygningen AS, og av funksjonelle og strukturelle svakheter i forhold til et nybygg. På denne bakgrunn kan vi ikke anbefale dette alternativet, sa kulturministeren.
  • Operahusprosjektet bør gjennomføres med Statsbygg som byggherre på vegne av staten. Det vil blir foreslått å opprettet en styringsgruppe for prosjektet ledet av Kulturdepartementet En slik organisering vil gi departementet større trygghet for at kostnadsstyringen blir tillagt avgjørende vekt i utviklingen av prosjektet, sa Lahnstein.

Det vil bli utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse for operahusprosjektet. Kulturdepartementet mener det bør gjennomføres en totrinns konkurranse, der første trinn vil være en internasjonal arkitektkonkurranse om prosjektets hovedgrep. Annet trinn vil være en begrenset konkurranse i form av parallelle oppdrag til flere vinnere som utpekes i første trinn.

St prp nr 48 (1998-99) Om nytt operahus vil bli lagt ut på internett:

linkdoc018005-030006#dochttp://odin.dep.no/repub/98-99/stprp/48/


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kjell Myhren, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 26. mars av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen