Historisk arkiv

Regulering av kampaktiviteter som tillater knockout

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 03/00
Dato: 1.02.00

Regulering av kampaktiviteter som tillater knockout

-Vi vil luke ut de ekstreme utvekstene gjennom en godkjenningsordning, sier kulturminister Åslaug M. Haga i en kommentar til lovforslaget som nå er sendt på høring. Kulturdepartementet foreslår å regulere organiserte kampaktiviteter som tillater knockout som følge av slag eller spark mot hodet. I Norge og ellers i Europa har nye kampaktiviteter med grovere form for vold vokst fram. Aktivitetene presenteres ofte som et underholdningsprodukt der utøveren kan vinne ved å slå eller sparke motstanderen knockout. Et eksempel på dette er såkalt cage-fighting, som er slåsskamp i bur.

Departementet foreslår at organisert konkurranse, oppvisning eller treningskamp der knockout er tillatt bare kan finne sted etter godkjenning, og at det fastsettes sikkerhetsbestemmelser som en godkjent kampaktivitet må følge. Godkjenning vil kunne gis for inntil tre år av gangen. Forsettlig utøvelse av kampaktivitet som tillater knockout uten at det er innhentet godkjenning, vil være straffbart. Kampidretter i regi av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité utøves i hovedsak på en slik måte at de vil kunne få godkjenning. Aktiviteter som bare innebærer semikontakt eller lettkontakt vil ikke bli regulert. Utkast til lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout og forskrift med sikkerhetsbestemmelser er nå sendt på høring.

Flertallet i Odelstinget ba i 1998 departementet vurdere forbud mot profesjonell kick-boksing og eventuelt komme tilbake til Stortinget med et lovforslag om dette. Kulturministeren ble i spørretimen i januar 1999 bedt om å vurdere graden av brutalitet i såkalt shootfighting sammenliknet med profesjonell boksing, som er forbudt i Norge. Kulturministeren opplyste da at nye og andre kampidretter har dukket opp og at mye kan tyde på at flere av kampidrettene overgår profesjonell boksing når det gjelder brutalitet.

Forslaget om en godkjenningsordning er basert på de medisinske skadevirkningene som følger av harde støt mot hodet. Norsk Idrettsmedisinsk Forening har foretatt en utredning for departementet, hvor det framgår at harde støt mot hodet kan føre til hjernesvinn og andre permanente hjerneskader.

I følge utkastet skal uttalelse fra Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité innhentes før godkjenning gis. Vilkår for godkjenning er bl.a. basert på følgende:

  • aktiviteten ledes av kvalifisert kampansvarlig leder
  • enhver aktivitet følges av en kamplege
  • utøvere skal ha helseattest bl.a. basert på en fullstendig klinisk undersøkelse og nevrologisk undersøkelse
  • utøver skal ha egen startbok som inneholder resultater fra medisinske undersøkelser, kamputfall og eventuelle skader og karantener
  • utøvere som må gi opp en kamp som følge av støt mot hodet, eller hvor kampen stoppes som følge av støt mot hodet, skal ilegges karantene
  • én utøver kan maksimalt delta i tolv minutter effektiv kamptid per døgn
  • utøvere skal deles inn i vektklasser med maksimal vektdifferanse mellom utøvere på ti kilo
  • utøvere skal ikke være under 18 år eller over 34 år
  • utøverne skal benytte individuelt tilpasset hjelm
  • kamparealet skal dekkes av mykt og støtdempende materiale som reduserer risikoen for skade
  • det skal dokumenteres tilgang til velutviklede prosedyrer for dopingkontroll og liste over dopingmidler som er forbudt å bruke.

I utarbeidelsen av sikkerhetsbestemmelsene har departementet lagt til grunn det medisinske kontrollarbeidet som Norges Bokseforbunds regelverk er tuftet på.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Paul Glomsaker, Idrettsavdelingen, tlf. 22 24 80 52

Lagt inn 1. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen