Historisk arkiv

Åpning av Elvefestivalen i Nes 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Anne Enger Lahnstein

Åpning av Elvefestivalen i Nes 1998

Nes kirkeruiner, 7. august 1998

Kjære arrangører, gjester og publikum;

Takk for invitasjonen til Elvefestivalen, Nes og Nes Kirkeruiner.

Det er et privilegium og en glede å få komme hit. Festival-Norge er et eventyr! Nes ligger så nær Oslo at det godt kunne vært naturlig om dere hadde lent dere tilbake og overlatt til innbyggerne å reise den lille timen til Oslo for å få sine kulturtilbud. Men den gang ei! Det er flott å se at dere trår til og satser – ikke bare på et lite arrangement en lørdag kveld, men på en 10 dagers kulturfestival med anerkjente artister fra både inn- og utland i tillegg til lokale krefter, i et stort og bredt anlagt program. Det er viktig å satse på lokale krefter, bygdas historie og lokal tilhørighet. Begge deler hører med. Men det er også et poeng å skaffe inntrykk utenfra både nasjonalt og internasjonalt for ny inspirasjon. Elvefestivalen later til å ivareta begge disse sidene.

Jeg har forstått at festivalen vesentlig er basert på frivillig innsats og dugnadsarbeid. Det betyr at det er mange av dere som ønsker å være med å ta i et tak for å øse av de mulighetene denne kommunen byr på og skape noe for dere selv og stedet deres. Jeg tror denne festivalen er et viktig bidrag til å skape samhørighet og stolthet i Nes, og øke interessen for kultur. Et godt kulturtilbud er, i tillegg til den egenverdi det har, også en viktig inspirasjon til næringsutvikling og utvikling i andre sektorer av samfunnet. Glede og engasjement er ofte avgjørende for å tenke nytt og satse på alle livets områder.

Nes kommune har tradisjon for å satse på kultur. Økning i kommunens kulturbudsjett de siste år, sammen med dugnadsinnsats, gjør at man kan komme langt. Det har dere da også gjort – med mange godt bevarte kulturminner, og et utall aktive lag og foreninger i nær sagt alle deler av kulturlivet.

Noe av det spesielle ved elvefestivalen er at man satser på vakre og historiske arenaer og kopler dette med artister som glir godt inn i stedets miljø. Vi står nå på historisk grunn, på neset som har gitt kommunen navn, og som har vært et betydningsfullt sted i dette området i hundrer av år. Slike vakre og historiske omgivelser gjør at en konsert blir mer enn en ren musikkopplevelse. Stedet skaper en helt spesiell stemning. Jeg er sikker på at Funnefoss Industriarbeidermuseum, Gamle Hvam, Kjærnsmo Gaard, Svanfoss Sluse m.m. skaper en tilsvarende unik ramme rundt andre konserter og arrangementer under Elvefestivalen. Det er flott at dere tar vare på kulturarven på en slik måte, og gjør stedene levende og aktive igjen gjennom festivalen. Jeg synes også det er fint at dere i år setter opp et eget spill som er spesielt skrevet for å vise Nes Kirkeruiners historie, og satser på en oppsetning basert på at profesjonelle og amatører skal samarbeide.

Nes ligger nær den nye hovedflyplassen på Gardermoen, og dere vil sikkert bli berørt av en slik nabo. Jeg håper dere vil lykkes i å beholde kommunens særpreg og kulturelle egenart. Med Elvefestivalen som opplevelsesbakgrunn og erfaring burde kulturlivet i Nes ha gode muligheter.

Før jeg gir podiet til Håvard Gimse og Ole Edvard Antonsen vil jeg ønske dere lykke til med 10 spennende kulturdager og erklærer med dette landets største – og eneste – elvefestival for åpnet.

Lagt inn 18. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen