Historisk arkiv

Åpning av filmfestivalen i Haugesund

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Anne Enger Lahnstein

Åpning av filmfestivalen i Haugesund

Kjære filmvenner!

Åpningen av den 26. norske filmfestivalen i Haugesund, 23. august 1998

Tusen takk for invitasjonen til filmfestivalen her i Haugesund. Dette har jeg gledet meg til.

Norge er et lite filmland. For lite til at markedet kan sikre oss de fortellingene vi ønsker å ha på film. De fortellinger som er basert på vår egen virkelighet. Derfor bruker vi mange offentlige penger på norsk filmproduksjon. Det bør vi fortsette med. Det er god og nødvendig kulturpolitikk i en utfordrende medietid.

Det lages god film i Norge. Norske filmers deltakelse på internasjonale filmfestivaler viser at norske filmer blir tatt vel i mot og høster anerkjennelse i utlandet. Bildet er likevel ikke rosenrødt. Fjorårets publikumsoppslutning på norske filmer på kun fem prosent er lav. Bekymringsfylt lav. At norsk filmproduksjon skal nå et størst mulig publikum, er jo et av hovedmålene for de statlige bevilgningene til filmformål, og derfor trenger vi nasjonale lokomotiver, kommersielle og kunstneriske suksesser.

Heldigvis har vi eksempler på at norske filmer når fram til både et stort og interessert publikum. ”Kristin Lavrandsdatter” er et slikt eksempel. ”Budbringeren” er et annet. Vi har nå fått en ny publikumssuksess med filmen ”Solan, Ludvig og Gurin med reverompa” som i løpet av drøye fjorten dager er sett av 300 000 på norske kinoer. Det ligger altså an til ny publikumsrekord. Og 1998 vil dermed få helt andre tall enn 1997.

Det er bred politisk oppslutning om at norske filmer bør markere seg sterkere på norske kinoer. For bransjen som helhet, og aktører tilknyttet denne, fra statlige bevilgningsmyndigheter til filmprodusenter, filmskapere, distributører og kinosjefer, blir det dermed en viktig utfordring å gjøre det som står i vår makt for å få filmene fram til de mange små og store kinoene rundt omkring i landet og få publikum til å slutte opp om filmene.

Jeg innrømmer: Slikt er selvsagt lettere å si enn å få gjennomført.

I tilknytning til filmfestivalens 25 års jubileum i fjor, mottok filmfestivalen en gave fra Kulturdepartementet. I gaven lå en utfordring. Den har festivalen tatt godt vare på ved å tromme sammen en samlet norsk film- og kinobransje til seminaret ”Outlook 1998” for å drøfte nettopp dette spørsmålet: Hvordan skal norsk filmproduksjon få maksimal uttelling hos publikum.

I to dager har den norske filmens skjebne på norske kinoer vært drøftet her i Haugesund. Ved å løfte blikket utover, har man søkt inspirasjon og erfaring fra andre land. Spørsmålet er hvordan vi skal styrke kinointeressen for de norske filmene.

Som kjent har Kulturdepartementet satt i gang en ny gjennomgang av filmstøtten. Formålet er å se nærmere på hvilke motivasjonsfaktorer som ligger i dagens tilskuddsordning i forhold til våre målsettinger. Seminaret har gitt verdifulle innspill, og jeg både håper og tror på samarbeid om dette og at bransjen vil komme med ytterligere nyttige innspill under prosessen.

Jeg er glad for å møte en samlet film- og kinobransje her i Haugesund, og er imponert over den oppslutningen det er om filmfestivalen. Få land kan vise til liknende engasjement fra en samlet bransje. Filmprogrammet er internasjonalt. Den norske filmfestivalen er synlig i inn- og utland. Gjennom den medieoppmerksomhet filmfestivalen får i utlandet, fungerer også filmfestivalen som god ambassadør for norsk filmkultur utenfor Norge.

Kulturdepartementet har som kjent aktivt støttet det nordiske filmmarkedet New Nordic Films. Ved å ønske velkommen filmskapere fra samtlige nordiske land, interesserte kjøpere og presse fra det store utland, finner forhåpentlig en del nordiske og norske produksjoner veien ut av Norden. Dessuten blir Den norske filmfestivalen en viktig møteplass for nordiske filmskapere og nordisk filmkultur. Det er veldig positivt.

Årets filmprogram inneholder hele fire nye norske filmer. ”Cellofan – Med døden til følge” av regissør Eva Isaksen, ”Dei mjuke hendene” av Margreth Olin og ”Junkies” av Trond Kvist. Og ikke minst –kveldens premiere. Jeg er glad og stolt over å få lov til å være med på en norsk verdenspremiere her i Haugesund i kveld – på en film som ganske sikkert har alle muligheter til å nå frem til et stort publikum. Regissøren Torun Lian har laget film før, men debuterer som spillefilmregissør med ”Bare skyer beveger stjernene”. Jeg gleder meg til å se filmen og ønsker Torun Lian lykke til med kveldens premiere!

Og til alle festivaldeltakerne: Lykke til med et åtte dagers filmfestspill her i Haugesund.

Jeg har herved gleden av å erklære den 26. norske filmfestivalen for åpnet!

Lagt inn 25. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen