Historisk arkiv

Åpning av kystsogevekene på Håkonshaugen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Anne Enger Lahnstein

Åpning av kystsogevekene på Håkonshaugen

Langsomt ble landet vårt eget med grøde av hav og jord, og slitet skapte en ømhet, en svakhet for liv som gror

Håkonshaugen på Seim, Lindås kommune, 8. august 1998

Slik skriver Nordahl Grieg i et av sine kjente dikt. Og - det er vel slik vi alle kjenner landet vårt. Det ligger her mot nord, langstrakt og med dype fjorder og høye fjell. Kysten er både værhard og frodig. Her fant fiskarbonden sitt utkomme, og her vokste kystkulturen fram.

Kystsogevekene representerer en del av en viktig kulturell motstrømstenking. I en tid preget av kommersialisering og tendenser til ensretting vokser det fram mye kulturell aktivitet som på mange måter er en motvekt mot dette. Folk søker kunnskap om sin historie, sin slekt, sitt lokalsamfunn - kort sagt sine røtter. Som det går fram av programmet er ambisjonen at Kystsogevekene skal være et "einaste stort levande slektsstemne". Håkonarspela skal også minne folket her vest om deres "eige Vestland for 1000 år sidan".

I en omskiftelig tid søker vi alle faste holdepunkt. Livet blir viktigere og mer verdifullt når vi kan plassere oss i en større sammenheng. Kunnskap om historien kan ikke overvurderes. I maset og kavet etter flere ting og flere materielle goder, har vi alle godt av å sitte ned og oppleve framifrå kunst og kultur med naturen som en storslått ramme.

Som kulturminister vil jeg rette stor takk til «Kulturformidlinga Håkon den gode», Hordaland fylkeskommune og de mange kommunene som har gjort denne storsatsingen mulig.

Kystsogevekene er resultatet av en bredt sammensatt dugnadsgjeng av kunstnere og amatører, institusjoner, lag og organisasjoner og kulturbevisste sponsorer. Det gir grunnlag for kulturopplevelser av høy kvalitet og for en folkefest.

Åpningen av «Kystsogevekene 1998» er lagt hit til Seim i Lindås kommune. Det er ikke noe tilfeldig valg. Selve motoren i arrangementet er Håkonarspela av Johannes Heggland. Håkon den gode var Vestlandskongen i tidlig middelalder framfor alle andre. I Hordaland ble han født og her på Seim ble han gravlagt. Det drama som utspiller seg på Fitjar, Haakonsvern, og i Gulen, foruten her på Seim, er iscenesatt av fylkets eget teater, Hordaland Teater.

Jeg finner det riktig her og nå å rette en honnør til den fremste drivkraften bak utviklingen av blant annet Hordaland Teater, Anne Gullestad. Anne Gullestad, som døde i vår, arbeidet for teater i distriktene, som sjef for Riksteateret. Og Håkonarspela med hennes datter Agnete Haaland i en av hovedrollene, var Anne Gullestads "hjertebarn". Jeg vil også trekke fram prosjektlederen for Kystsogevekene som har samlet alle tråder i år som i fjor, Ragnhild Randal.

Jeg ønsker alle aktører, profesjonelle som amatører, og de mange gode krefter som har tatt et ekstra tak, til lykke med dugnadsprosjektet. Publikum er også viktig. Jeg ønsker hver og en til lykke med arrangementet her på Seim og videre langs Hordalandskysten.

Jeg erklærer Kystsogevekene 1998 for åpnet.

Lagt inn 18. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen