Historisk arkiv

Åpning av ”Nordens Stemme på Akershus”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Anne Enger Lahnstein

Åpning av ”Nordens Stemme på Akershus”

Akershus Festning, torsdag 11. juni kl 1800

Akershus festning ble grunnlagt ca. 1299 og kan således feire 700-års jubileum til neste år. Selv om den nåværene bygningsmassen er nyere og vesentlig stammer fra tiden rundt 1600, er det ikke annet å vente enn at festningen ikke lenger har noen viktig strategisk betydning. Dessverre kunne vi kanskje si, hadde den fremdeles hatt det ville dagens krigsmaskiner vært mindre skremmende.

Når bygninger og arkitektur for øvrig ikke lenger skal benyttes som opprinnelig tenkt, er det ofte naturlig at de benyttes til kulturformål. I 1993 ble det lagt frem en stortingsmelding om nasjonale festningsverk. Akershus var et av de ti mest betydelige festningsverkene som ble behandlet i meldingen. Meldingen slår fast at disse festningsverkene er mer nasjonale kulturminner enn forsvarsanlegg, selv om Forsvaret fremdeles har mange av sine virksomheter lagt til festningsområdene.

Det er for øvrig en glede å registrere den store kulturinteressen som finnes innenfor forsvaret. Bevaring, vedlikehold og rehabilitering av disse kulturminnene blir tatt hånd om på en forbilledlig måte. Samtidig er de aktiviteter som foregår i disse anleggene og publikums adgang helt avhengig av den velvillighet Forsvaret viser for å gjøre anleggene tilgjengelige for offentligheten.

Historisk har festningene spilt en stor rolle fra å befeste kongemakten i middelalderen, til å bidra til en fredelig unionsoppløsning i 1905. Det er derfor en glede å stå her i dag sammen med en svensk minister og kunne slå fast at etter oppløsningen av unionen har landene nå gått inn i en frivillig kulturell union.

Stiftelsen Akershus festning for kunst og kultur ble dannet for å utvikle festningen som kulturarena og Sommeren på Akershus er et kulturprogram utviklet av stiftelsen. Inn i dette programmet hører ”Nordens stemme på Akershus”, en presentasjon av de øvrige nordiske land i ord og toner. Presentasjonen foregår i nært samarbeid med bl.a. Foreningen Norden og de nordiske lands ambassader. Hvert år belyses ett av de fire andre nordiske landene, og i år er det igjen Sverige og svensk-norsk kultursamarbeid som står for tur.

Nordens stemme som åpnes i dag skal vare frem til 26. juni og har et bredt sammensatt program med teater og spill, foredrag og musikk. Nordens kunstnere har i alle år blitt inspirert av hverandre og samarbeidet. Det språklige fellesskapet har ligget som en viktig forutsetning for dette samarbeidet og for vår tids kulturelle samarbeid. Hva man enn måtte mene om de forskjellige unionene og overherredømmene som har funnet sted i Norden, har disse i alle fall gitt oss et grunnlag for kommunikasjon vi neppe hadde hatt uten.

Det kulturelle samarbeid og den språklige praksis må imidlertid dyrkes og utvikles for å gi gode resultater. Derfor er det en glede å kunne åpne årets kulturbegivenhet på Akershus festning viet svensk-norsk kultursamarbeid.

Lagt inn 14. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen