Historisk arkiv

Åpning av Notodden Blues Festival 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Anne Enger Lahnstein

Åpning av Notodden Blues Festival 1998

Notodden, 6. august 1998

Kjære festivaldeltakere,

Duke Ellington sier et sted følgende om blues:

The blues ain’t nothing but the cold grey day

And all night long it stays that way.”

Det lyder så trist, så oppgitt og nedslående. Og historisk sett har det sin forklaring. Bluesen har jo sitt utspring nettopp i mismot og fortvilelse. De svarte slavene på bomullsmarkene i USAs sørstater hadde lite å se fram til der de slet under en brennende sol. Arbeidsdagen var lang, atspredelsene få. Da var det kjært å kunne ty til sangen og til musikken. Gjennom ord og toner fikk de gitt uttrykk for sine lengsler og savn, sin tro og sine håp. Her var det de oppsto de mange sangene som senere gikk verden over, og i dette miljøet var det bluesen hadde sitt utspring.

Slavetiden er historie, men sangene og musikken fra bomullsmarkene lever videre. Jazz og blues er levende musikkformer som i dag har nådd ut til en hel verden og som vi har gjort til våre egne. Derfor kommer folk igjen år etter år til Notodden Blues Festival som har utviklet seg til å bli et senter for bluesen, ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Notodden har fått en ekstra dimensjon, en tilleggs-identitet, som norsk og europeisk blues-by. Med optimisme, dugnadsånd og stå-på-vilje har Notodden Blues Festival, sammen med gode samarbeidspartnere, skapt et spennende, utfordrende og særpreget tilbud som de er alene om i den norske festival-floraen.

- Det er viktig å gjødsle ungskogen for at etterveksten skal bli bra, sier arrangørene i årets festivalprogram. Ja, det er selvsagt nødvendig, når vi ønsker og arbeider for en positiv utvikling. Satsingen på ungdom her på Notodden, med en hel ukes opplæring for aldersgruppen 14 til 18 år, er framsynt og et eksempel til etterfølgelse for andre festival-arrangører. Notodden Blues Festival har grunn til å være stolt over at 300 ungdommer fra hele landet gjennom årene har fått en grundig innføring i bluesen, og et grunnlag for senere musikk-glede. Og jeg har hørt at blues blir tatt inn i skoleverket her.

Årets artistliste er imponerende. Her er verdenskjente artister, først og fremst fra USA, naturlig nok, men også fra flere andre land. Her er de sammen med våre egne mest framtredende bluesmusikere. Det rikholdige programmet gir en god forklaring på den eventyrlige veksten og den voksende oppslutningen festivalen har hatt gjennom de ti årene den har eksistert. Det er imponerende, og jeg vil takke alle som har bidratt til å bygge opp denne fantastiske festivaltradisjonen på Notodden - ikke minst de 500 - 600 frivillige!

Jeg innledet med å vise til bluesens opprinnelse og det mismot som preger tekster og tonevalg. Men blues som musikkform skaper slett ikke dysterhet eller tungsinn. Bluesen er øm og vár, og slik jeg opplever den, gir den både nærhet og glede. Så lykke til med fire glade dager!

Med dette erklærer jeg Notodden Blues Festival 1998 for åpnet.

Lagt inn 7. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen