Historisk arkiv

Åpning av Vestfold Festspillene 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Anne Enger Lahnstein

Åpning av Vestfold Festspillene 1998

Steinbruddet Stålaker i Larvik, 25. juni 1998 kl 2300

Det er en stor glede for meg å være til stede her i kveld på denne helt spesielle arenaen.

Da jeg så av invitasjonen at åpningen skulle være i et steinbrudd fikk jeg en assosiasjon til Ibsen og hans dikt ”Bergmannen” som jeg gjerne vil dele med dere:

Begynnelsen kan gi bilder til det som har skjedd her:

Bergvegg brist med drønn og brag
for mit tunge hammerslag.

Senere kan diktet gi tanker om vår bruk av stedet i dag:

Bryt meg veien tunge hammer
til det dulgtes hjertekammer.

For det er jo der – i det dulgtes hjertekammer – vi har kimen til vår kulturelle skapekraft.

Men Vestfold er et fylke som har mye mer enn steinbrudd. Sommer, sol og skjærgård, her er hvite sandstrender og renskurte svaberg og landets største bøkeskoger.

På historisk grunn er vi også. Bare få kilometer fra oss ligger Kaupang, vikingenes viktigste handelsplass og den første bykonsentrasjon i Norge. Her lå Skiringssal, vikingenes kultsted. Fylket har Norges antatt eldste by, Tønsberg, og under dansketiden hadde de danske kongene sitt norske hovedkvarter i Herregården i Larvik. Vestfold er fylt til randen av kultur og historie gjennom århundrer.

Sjøfart har vært en viktig næringsvei gjennom alle tider og den kulturelle påvirkning vestfoldingene har fått gjennom reiser og opplevelser har vært vesentlig for utviklingen av fylkets egen kultur.

Naturen har gitt fylket en bergart som vekker stor internasjonal oppsikt. ”Katedralen” vi står i her i kveld, har blitt til på grunn av steineksporten, her lå ingen tanker bak om at man skule lage en kulturarena. Herfra har det blitt eksportert stein over hele verden, mange bygninger er prydet av larvikitt, bl.a. FN-bygningen i New York. Materialet har også inspirert kunstnere fra hele verden, noe ikke minst det mangeårige biennale steinsymposiet er et godt eksempel på.

Vestfold festspillene er et ungt festspill, men i løpet av sin åtteårige eksistens har festspillene utviklet seg ikke bare til et av de største, men også et av de mest spesielle festspill i Norge. Og det er med glede jeg kan si, med økonomisk støtte fra Kulturdepartementet.

Mer enn 130 arrangementer vil bli gjennomført i løpet av disse 16 festspilldagene. og arrangementene spenner over det aller meste, Utøverne er hentet fra hele 17 forskjellige land og fra 5 verdensdeler. Stort mer internasjonalt kan det vel ikke gjøres. Her er kvalitetsarrangementer for enhver smak, interesse og aldersgruppe. Fra noen av verdens fremste utøvere innen sitt felt, til lokale amatører. Programmet er svært variert, så vær ikke redde for å oppsøke noe nytt, noe dere kanskje ikke er sikker på. For ofte er det disse arrangementene som i ettertid sitter igjen som de største opplevelsene.

Med dette er det en stor glede for meg å erklære Vestfold Festspillene 1998 for offisielt åpnet. Jeg ønsker dere alle fine opplevelser rundt i hele Vestfold fylke.

Lagt inn 14. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen