Historisk arkiv

Molde Jazzfestival – Molde Stadion: Avduking av kunstnerisk utsmykking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Molde Jazzfestival – Molde Stadion: Avduking av kunstnerisk utsmykking

Mandag 13. juli 1998

Kjære arrangør, utbyggere, kunstnere og publikum

Takk for invitasjonen til Molde Jazzfestival og til Molde stadion.

Dette anlegget og denne begivenheten er en flott anledning til å fokusere på det utvidede kulturbegrepet. I dette tilfelle inngår billedkunst og utsmykking i en arkitektonisk sammenheng, som ramme rundt så ulike kulturuttrykk som musikk og fotball. Kulturuttrykkene er forskjellige, men har flere likhetstrekk – ikke minst med tanke på samspill, virtuositet – og improvisasjon.

En økende bevissthet er rettet mot kvaliteten på våre fysiske omgivelser. Omgivelsene skaper identitet og lokal forankring. De olympiske leker på Lillehammer synliggjorde betydningen av å satse på arkitektur og estetikk - også innen sport og idrett. For meg synes Molde Stadion å være en videreføring av denne satsningen.

Endringer i byggevirksomhet og eiendomsforvaltning, både innen offentlig og privat sektor – fører til et mangfold av løsninger. Dette nødvendiggjør tettere samarbeid mellom flere aktører. Vi ønsker at utsmykking skal berike det offentlige miljøet. Da er en avhengig av interesserte utbyggere med ønske og vilje til å bruke ressurser, krefter – og tilstrekkelig tid - til å få til gode utsmykkinger. Framgangsmåte og resultater vil alltid vekke diskusjon – og bli gjenstand for kritikk. For realiseringen av Molde Stadion har tiden vært en viktig drivkraft. Det maner til ettertanke – hva kan vi lære av et slikt tempo, vilje – og evne til gjennomføring. Under et slikt tidspress er det prisverdig at kunstnerisk utsmykking er ivaretatt. Dette er også i tråd med statens ønske og ambisjon om avsetning av øremerkede midler til kunstnerisk utsmykking.

Denne typen utsmykking skiller seg fra kunstverk i institusjoner og museer som må oppsøkes. Den befinner seg der folk ferdes. Utsmykking er distriktspolitikk i praksis – og når et bredt publikum i alle aldre. God kunstnerisk utsmykking skal mane til ettertanke, gjerne provosere og vekke nygjerrigheten. Jeg ser her at private utbyggere har tatt utsmykking på alvor – dette er eksempel til etterfølgelse for andre utbyggere. Alle aktørene må ha tatt utfordringen på strak arm og for meg synes dette samarbeidet å resultere i et vellykket mangfold og samspill mellom materialer, teknikker og uttrykk – av noen av våre fremste kunstnere.

Thor Sandborgs arbeider kjennetegnes av en kraft og dynamikk. Hans skulpturer gir ofte assosiasjoner til øyeblikket før en bevegelse utløses. Bedre assosiasjoner kan vel ikke gis til dette spillet som skal utkjempes her på Molde Stadion. Gratulerer med utsmykkingen og til lykke med anlegget!

Lagt inn 15.juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen