Historisk arkiv

Tale til Rikskonsertenes 30-års jubileum med skolekonserte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Tale til Rikskonsertenes 30-års jubileum med skolekonserter

Statssekretær Per Kristian Skulberg

Tale til Rikskonsertenes 30-års jubileum med skolekonserter

Skarmyra skole, Moss, 28. oktober 1998

Kjære arrangører, musikere og publikum

Vi skal feire en 30-årsdag i dag. Det er en glede for meg å få være med på markeringen av at det i disse dager er 30 år siden den aller første skolekonserten i regi av Rikskonsertene ble holdt. Gratulerer med dagen Rikskonsertene og gratulerer også til Moss kommune og alle dere barn i Moss som nå er med på skolekonsertordningen i Norge!

Dere skal vite at vi har 3 arbeidslag her i landet som sørger for at vi alle får oppleve god kunst og musikk rundt om i landet. Det er Riksutstillingene, Riksteateret og Rikskonsertene som det dreier seg om i dag.

Sterkest i skolen står utvilsomt Rikskonsertene. Skolen er nærmest det eneste sted alle norske barn kan nås i løpet av sitt liv. Skolen er derfor det aller viktigste møtested mellom barn, unge og musikk – og selvfølgelig kultur i det hele tatt.

Siden starten i 1968 er det blitt holdt rundt 190 000 konserter. Mer enn 600 profesjonelle musikere er på turne i 1998 for Rikskonsertene og holder daglig ca. 30 skolekonserter. Rikskonsertene samarbeider med fylkeskommunene og Statens utdanningskontorer i fylkene. Hele 365 av landets kommuner er med på Rikskonsertenes musikktilbud, og 20 kommuner står på venteliste for å bli med. Moss kommune kom med i år, og er blant 12 nye kommuner i ordningen i 1998. I 1985 startet en forsøksvirksomhet med tilbud til barnehager, en ordning som i dag omfatter 13 fylker.

Den norske skolekonsert-ordningen er sjelden i verdensmålestokk – så vi har god grunn til å være stolte av den! Konsertenes mål er å bringe levende musikk av høy kvalitet ut til barn og ungdom. Dyktige musikere vil komme til din skole to ganger hvert år med et program som kan glede deg, gi deg lyst til å spille og synge selv, gi deg innsikt i musikkens rike språk – og gi deg mulighet til å møte levende musikere.

Dere er barn nå og trenger, liksom vi voksne, å oppleve det vakre og det som gir samklang og gjenklang i vårt indre. Uten sang, musikk og rytme tørker vi inn og blir uglade mennesker. Kunst, musikk og annen kultur skal, hvor vi enn er i livet, hjelpe oss med det å være menneske, og smøre det viktige følelseslivet vårt. Det er viktig for dere barn, og det er viktig for oss voksne.

Rikskonsertene arbeider med ulike musikktyper. Det gjelder samtidsmusikk og barn og unges egenaktivitet, men det blir også god plass til klassisk musikk, jazz, folkemusikk og rock.

Vi er heldige i dag som har så mye fine CD’er å høre på og mye musikk ellers. Ingen før oss i historia har vært så heldige. Men vi har nok mista noe på veien, fordi vi hører mindre sang og levende musikk hjemme. En levende musiker like ved siden av oss er enda skjeldnere. Derfor har vi Rikskonsertene.

Det er mange som står bak en vellykket skolekonsert: Viktigst er selvsagt musikerne selv. Viktig er også Rikskonsertene som planlegger for hele landet, kulturseksjonen i fylkeskommunen med produsenten, utdanningskontoret med turnélegger, den enkelte skolens ledelse og, sist men ikke minst, musikklærere og andre lærere som forbereder konserten og gjennomgår informasjonsmaterialet på forhånd. Alle disse er viktige brikker for å få et vellykket resultat.

Jeg vil igjen gratulere Rikskonsertene med 30 års virksomhet i skolen. Jeg ønsker dere alle en fin konsert!

Lagt inn 29. oktober 1998 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen