Historisk arkiv

Tale ved mottakelse i anledning av Ingrid Eides fratreden som leder av UNESCO-kommisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Tale ved mottakelse i anledning av Ingrid Eides fratreden som leder av UNESCO-kommisjonen

Statssekretær Per Kristian Skulberg

Tale ved mottakelse i anledning av Ingrid Eides fratreden som leder av UNESCO-kommisjonen

Riksantikvaren 19.november 1998

Kjære Ingrid Eide,

Da Kulturdepartementet i 1992 bad deg ta på deg vervet som leder for UNESCO-kommisjonen, var du allerede sterkt involvert i UNESCOs virksomhet som Norges medlem av UNESCOs styre i Paris, fra 1990 til 1993. I styreperioden var du også rådgiver for regjeringen i UNESCO-spørsmål. Dette ble aktive arenaer for omfattende og engasjert innsats til beste for UNESCO - hvor det nasjonale og det internasjonale ble vevet tettere sammen.

Med kreativitet, kunnskapsrikdom og utrettelig energi har du bidratt til å gi UNESCO-arbeidet et betydelig løft på det nasjonale plan og til en synliggjøring av Norge i internasjonale UNESCO-fora. Forbindelseslinjer og kontakter er blitt utviklet og utdypet og norsk samhandling med UNESCO sentralt har økt i omfang.

Selv om du nå har forlatt disse arenaer - den siste for vel tre måneder siden etter seks aktive år som kommisjonens leder - så vet vi at kontakt og samhandling med UNESCO ikke dermed er opphørt. Vi er glade for at UNESCO fortsatt vil kunne dra nytte av din erfaring og dine kunnskaper.

Regjeringen legger stor vekt på samarbeidet innenfor FN-systemet - vårt eneste redskap for globalt samarbeid. Dette gir de mindre land en mulighet for innflytelse som de neppe ellers ville ha hatt. Samarbeid over landegrensene er en helt nødvendig forutsetning for å kunne ivareta et felles ansvar for vår klode og bidra aktivt i det internasjonale arbeidet for fred, demokrati, menneskerettigheter og miljø.

UNESCOs særoppgaver innen FN-familien er å ivareta de mest langsiktige og vanskelige utfordringene i det som omgir oss: kulturarv, identitet, skaperkraft, kunnskaper og toleranse.

Nasjonalkommisjonene er en særegenhet i FN-systemet, men ikke desto mindre en viktig forutsetning for den faglige forankringen nasjonalt av samarbeidet. Den norske UNESCO-kommisjonen spiller en sentral rolle i vårt UNESCO-samarbeid som rådgiver for regjeringen i UNESCO-spørsmål og sentrum i et omfattende nettverk av personer, organisasjoner og institusjoner som på ulike måter er involvert i eller berørt av UNESCOs brede virkefelt.

Med entusiasme, autoritet og faglig tyngde har du preget dette arbeidet, her hjemme så vel som i Paris. Ditt perspektiv er ofte det globale. Men du har også evnen til å engasjere deg i det lokale. Din bakgrunn som pedagog, sosiolog, samfunnsforsker, politiker, internasjonal tjenestekvinne, og framfor alt som et samfunnsengasjert medmenneske har kommet til full anvendelse.

Det er mange prosjekter som fortjener omtale når din innsats skal berømmes. Ditt engasjement med utgangspunkt i din brede faglige forankring og dine mange interessefelt favner så å si hele UNESCOs mandat.

Men det er ett prosjekt jeg vil nevne spesielt. Med Verdenskommisjonen for kultur og utvikling og dens rapport Vårt skapende mangfold er etter min mening UNESCO som forum for internasjonal kulturdebatt blitt styrket. Du bidro på en helt avgjørende måte både i etableringen av Kommisjonen på UNESCO’s generalkonferanse i 1991 og med innspill til Kommisjonens arbeid. Et konkret resultat av Verdenskommisjonens arbeid er Verdens kulturrapport - og den første versjon ble presentert på seminaret tidligere i dag.

Til slutt - jeg håper at vi fortsatt vil kunne dra nytte av din erfaring og dine kunnskaper, selv om du nå formelt er løst fra dine verv i UNESCO-kommisjonen. Takk for din strålende innsats og lykke til med ditt framtidige virke.

Lagt inn 20. november 1998 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen