Historisk arkiv

Tale ved utdelingen av Bokhandlerprisen 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Anne Enger Lahnstein

Tale ved utdelingen av Bokhandlerprisen 1998

Hotel Continental, Oslo
24. november 1998

Kjære prisvinner, arrangør og alle bokinteresserte

Takk for invitasjonen til å dele ut Bokhandlerprisen 1998.

For et drøyt år siden – da jeg var helt fersk kulturminister - ble jeg utfordret i spalten Bokstafetten i tidsskriftet Bok og samfunn. Utfordrer var forfatteren Morten Harry Olsen og han rettet skytset mot samtidas vell av velmente redningsaksjoner for boka og leselysten – og den mulige neglisjeringen av litteraturens mangfoldighet – også når det gjelder kvalitet – som kan prege disse aksjonene. Dessuten presiserte han at bøker er til for stille nytelse – ikke for støyende redningsaksjoner med vekt på hvor sunne og nyttige bøker er.

Jeg ga Morten Harry Olsen langt på vei rett. Fundamentet for bokas og lesegledens overlevelse må være boka selv – og erkjennelsen av bokas og lesningens egenverdi.

Flagg og faner og fanfarer og trendy markedsføring på glanset papir rekker ikke langt dersom ikke dette fundamentet er der. Og god litteratur står så utmerket godt på egne bein – og står seg gjennom århundrer. Salomos høysanger, Shakespeares sonetter og Mykles rubin møtes av stadig nye generasjoner – som leser klassikerne på sin måte – i sin tid.

Og nye tider gir nye verk, nye språkspill, nye referanser og nye innfallsvinkler til de gamle. Slik framstår språket og språkkunstens – litteraturens - kjerneverdi som kulturuttrykk og som kommunikasjon mellom mennesker og over grenser i tid og rom.

God litteratur kan gi oss overblikk og forståelse av sammenhenger – men de kan også bryte ned etablerte forståelsesmønstre og skape uro og bevegelse.

Det er interessant å se på listen over tidligere vinnere av Bokhandlerprisen. Her står mange gode navn - forfattere som vil forsvare sin plass i norsk litteraturhistorie. Det forteller om kyndige forslagsstillere. Utvelgelsen foregår på en interessant måte. Her er det ingen jury som avgjør, tvert imot er det en flertallsavgjørelse etter forslag fra alle som arbeider i norsk bokhandel.

Den betydning en pris har kan komme fram på mange måter. En god indikator er hvordan prisvinnerne selv verdsetter prisen. Prisvinneren fra 1996, Ingvar Ambjørnsen, framhevet to priser som særlig betydningsfulle: Kritikerprisen og Bokhandlerprisen. Begge blir utdelt etter en avstemning av mennesker som arbeider nært med bøker - på hver sin måte.

For vi er mange som er engasjert i bokas kår og bokas framtid – ikke i egenskap av å være forfattere selv – men gjennom arbeid i bokhandel og forlag, som litteraturkritikere, bibliotekarer eller kulturpolitikere og lesere.

Og mitt budskap er at selv om vi må være svært bevisst på å unngå å overdøve bokas egen røst med all verdens markedsførings- og kampanjetiltak - kan vi heller ikke bare toe våre hender og slå oss til ro med at gode bøker blir skrevet, og at god litteratur alltid vil bli funnet av den engasjerte leser.

Vi har alle – på hver vår måte - et ansvar for å lage rammebetingelser for litteraturproduksjon og litteraturformidling.

Bokhandlerprisen er med på å fokusere på norske forfattere og bidrar dermed til å styrke norsk språk og skriftkultur. I et lite språksamfunn som vårt er det spesielt viktig. Vi har da også en rekke ordninger som har dette som hovedformål: Momsfritak, innkjøpsordninger, bibliotekvesen og bransjeavtale.

Det er viktig å opprettholde en bransjeavtale for bokomsetning i Norge. Dette er, som vi alle vet, en avtale mellom selvstendige aktører og representerer slik sett bokbransjens bidrag til det samlede løftet som skal til for å skape framtidsretta og levelige vilkår for norsk litteratur. Jeg vil understreke avtalens betydning for å ivareta viktige kulturpolitiske hensyn.

Litteratur kan ikke regnes som en hvilken som helst vare. Bøker er et kulturprodukt, og det er nødvendig med spesielle tiltak for å sikre blant annet bredde i utgivelser, utgivelser som kulturelt sett er verdifulle, men økonomisk sett lite lønnsomme. La meg generelt understreke den kulturpolitiske betydning som målet om fastpris har for et desentralisert bokhandlernett.

Jeg har den store glede å dele ut Bokhandlerprisen 1998. Boka som velges må være en av årets bøker og av en norsk forfatter innen skjønnlitteratur/generell litteratur deriblant barne- og ungdomsbøker.

Bokhandlerprisen går i år til Erik Fosnes Hansen for hans roman ”Beretninger om beskyttelse” utgitt på J. W. Cappelens forlag.

”Salme ved reisens slutt” ble en stor suksess, både i inn- og utland. Leserne og kritikerne har lenge ventet i spenning på forfatterens neste bok - ”Beretninger om beskyttelse”. Den har blitt godt mottatt!

Kjære Erik Fosnes Hansen, - ta imot Bokhandlerprisen 1998.

Lagt inn 26 november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen