Historisk arkiv

Ikke aktuelt med smakspoliti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Per Kristian Skulberg

Ikke aktuelt med smakspoliti

Aftenposten 27.07.1999

Stygt eller pent er ikke tema for Handlingsplanen for arkitektur og design som skal være ferdig ved årsskiftet. Regjeringen vil bidra til at det moderne Norge kan få bedre kvalitet på utformingen av det offentlige rom og gjennom bedre design styrke konkurranseevnen og virksomheten til norsk næringsliv. Bevisstgjøring, debatt og satsing må til for å skape endring i positiv retning.

Det var noe som falt ut av den politiske dagsorden hos etterkrigstidens byggere av kommuner, byer og tettsteder. I gjenoppbyggingsperioder er fordelingspolitikk viktig. Da kan formgivingens betydning fort bli glemt. Nå er vi også i en periode der fordelingspolitikken er viktig, men nå bør vi vite nok til at vi gjør oss selv en bjørnetjeneste om vi ikke bruker formgivingens trivselsskapende kraftmuligheter i den videre samfunnsutviklingen.

Mye bra har skjedd de siste årene, både innen stedsutvikling og når det gjelder industridesign. Men fortsatt henger mye etterkrigstankegang igjen og forbedringspotensialet er åpenbart. Nå trenger vi mer dynamikk og større tempo i arbeidet. Derfor satser vi på bedre koordinering av tiltak og bedre utnyttelse av ressursene som brukes på dette området.

Mange samarbeidspartnere

For å oppnå dette har fire departementer gått sammen om arbeidet med handlingsplanen: Nærings- og handelsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet og Kulturdepartementet som leder arbeidet. Men tema for handlingsplanen favner langt utenfor disse departementenes ansvarsområder, og andre departementer, institusjoner og andre aktører er allerede med gjennom den invitasjon til deltakelse som har gått ut til alle.

Vi tror det er mye å vinne på å se utover snevre sektorer og miljøer. Erfaringen viser at gode ideer finner grobunn når nye arenaer utvikles. Bare se på OL på Lillehammer, den nye Oslo lufthavn og på NSBs satsing på design i forbindelse med flytoget, stasjonene og på selve banen.

God design og arkitektur lønner seg

En rekke instanser har fulgt oppfordringen om å komme med innspill til handlingsplanen innen 1. juli. Norske Arkitekters Landsforbund understreker at tiltak må settes inn overfor norsk næringsliv for å overbevise om at god arkitektur ’lønner seg’ både i bedriftsøkonomisk og samfunnsmessig perspektiv.

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, mener det er fornuftig å se helheten innenfor design og arkitektur, som på mange måter har det samme faglige utgangspunkt. SND framholder at i næringsutviklingen er design et strategisk virkemiddel. Og det visuelle miljø er en viktig del av det norske reiselivsproduktet.

NHO fastslår at bruk av industridesign som strategisk verktøy for å oppnå økonomisk lønnsomhet ennå ikke har fått den nødvendige forståelse og forankring i norsk næringsliv. En hovedutfordring for norsk næringsliv inn i neste årtusen vil være å utvikle ferdigvareindustrien, slik at denne kan overta rollen som drivkraft for fortsatt verdiskapning og velferd, sier NHO.

Temakonferanser i Villa Stenersen

Villa Stenersen vil bli stedet for en serie temakonferanser i høst. Første tema som blir drøftet i slutten av august er ’Staten som forbilde –offentlig rolle som innkjøper og bruker av arkitektur og design’.

Andre temaer blir ’Informasjon, formidling, debatt – offentlig rolle som pådriver’, ’Utdanning og forskning’, ’Innovasjon og kreativitet – om å stå bedre rustet for endring’ og ’Bevaring og fornyelse i bygging og stedsutvikling – Plan- og bygningsloven, kompetanse og holdninger i offentlig sektor’.

Tenkningen innen arkitektur og design har så mange fellestrekk at vi får størst slagkraft ved å behandle dem under ett. Feltenes særtrekk og ulikheter vil likevel bli godt ivaretatt gjennom utarbeidelsen av Regjeringens handlingsplan for arkitektur og design.

Lagt inn 27. juli 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen