Historisk arkiv

Tale ved Norsk Forms årlige prisutdeling og årsfest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Sted: Norsk Form, Kongens gt. 4, Oslo
Dato: 13. januar 1999

Tale ved Norsk Forms årlige prisutdeling og årsfest

Kjære prisvinnere!

Kjære alle venner av god formgiving og design!

Først og fremst: Gratulerer til alle prisvinnere – som hver i sær har gjort seg fortjent til heder og oppmerksomhet.

Gratulerer med dagen til alle dere som har gjort dette arrangementet mulig. Samfunnet er etter hvert blitt vant til bokstavelig talt å sette både pris - og prislapp på innsats – så også innenfor dette feltet Det er nødvendig å øke forståelsen for at god form krever gode vekstforhold og rammebetingelser. Det betyr igjen at arkitektur og design både er kulturpolitikk og næringspolitikk.

Vi som ikke til daglig skaper form, men er brukere, forbrukere - og nytere, kan her i dag glede oss over den kreativiteten, det pågangsmot og den innsatsviljen som ligger bak hvert eneste prisbelønnet objekt. Juryen har nedlagt et grundig arbeid – og vi kan fryde oss over bredden i formgivingen – en bredde som er et tydelig signal om at god form og høy estetisk kvalitet har røtter i mange ulike profesjoner og fagdisipliner. De gode resultatene er avhengig av langvarig og langsiktig innsats. Denne prisutdelingen er et framragende eksempel på nødvendigheten av å favne vidt - på tvers av tradisjonelle skillelinjer - og å bygge ned motsetninger mellom fagmiljøer.

Utstillingen vil vise oss kombinasjoner av det enkle og det sofistikerte, det oppsiktsvekkende og det stillfarne, det tradisjonsbundne og det nyskapende.

Prisvinnerne er fremragende eksempler på mennesker som ser utfordringer og muligheter der andre ser hindringer og vanskeligheter. Takk til dere for det.

Utstillingen vil nok en gang vise oss at forankring i tradisjonsrike nærmiljøer ikke står i motsetning til internasjonal kontakt og suksess. Grundig skolering og erfaring innen tradisjonelle materialer og teknikker er ikke til hinder for overraskende løsninger og avantgardistiske formuttrykk. – Innsikt i og forståelse for vår egen kulturarv gir oss trygghet og fundament til å prøve nye muligheter.

Jeg tror nettopp dette er viktige forutsetninger for god form. Jeg håper at vi fortsatt vil ha nysgjerrighet til å prøve nye løsninger og skape nye former for å dekke morgendagens behov. God arkitektur og god design er ikke enten kultur eller næring, men selvfølgelig både – og.

Jeg hører med til dem som tror at menneskene endrer seg lite over tid. Men foran et tusenårsskifte er det grunn til å dvele ved det faktum at himmelen over vår hverdag på mange måter har endret seg dramatisk de siste 150 år.

I almanakken for 1850 står det at Jordens alder er 6000 år. Rundt siste århundreskifte fikk vi et paradigme-skifte bygd på en oppfattelse av at Jordens alder var 40 mill. år. I dag er våre forestillinger bygd på oppfatningen av Jorden i hvert fall er 4.400 mill. år.

Av dette trekker jeg den konklusjonen at vi står i store sammenhenger og at vi bør ha respekt for disse sammenhengenes lovmessigheter. En av disse lovmessighetene er erkjennelsen av at estetikken som ett av mange felter har betydning for vår hverdag. Så store endringer i tidsdimensjonen må nødvendigvis også påvirke vår opplevelse av rom og form. Ved dette tusenårsskiftet er jeg derfor optimistisk fordi vi har erkjent betydningen av satsing på kultur, miljø og estetikk. Norsk Form har mye av æren for å løfte dette fram med kraft mot dette tusenårsskiftet.

De aller fleste har vel en klar oppfatning om at konkret formgiving og design ikke hører til statens oppgaver. Det har allikevel vært bred enighet om at staten bør være enhetlig og samordnet – og som statssekretær i Kulturdepartementet er det hyggelig å meddele at det grafiske designprogrammet for departementene og regjeringens dokumenter til Stortinget er innført fra årsskiftet. Designprogrammet er et ektefødt barn av statens ønske og vilje til å høyne estetisk kvalitet. Det er et av de største designløftene staten noensinne har gjennomført – og resultatet vil dere alle etter hvert få erfare i ulike sammenhenger.

For meg er det spesielt hyggelig å være her i Norsk Form i januar 1999. Akkurat her feiret Norsk Form sin 5 års dag for litt over 4 måneder siden – og jeg hadde den gang den glede av å holde tale til jubilanten. I september lovet jeg å bidra til at det statlige ansvaret for arkitektur- og designfeltet ikke skulle ligge i bakevjer. Det er med glede jeg kan meddele at vi har startet arbeidet med en gjennomgang av hele saksfeltet og at det er politisk enighet også fra Stortingets side om å utarbeide et handlingsprogram for arkitektur og design.

Det langsiktige målet for dette handlingsprogrammet er høyere estetisk kvalitet på våre fysiske omgivelser i videste forstand. God arkitektur og god design bidrar til bedre livskvalitet og er konkurransefaktorer for næringslivet. Statens innsats knyttet til arkitektur og design er spredt på en lang rekke tiltak i regi av mange ulike instanser. Vi vil se på hvilke oppgaver og ansvar staten har og hvordan samordningen mellom involverte parter kan bedres.

Forming av våre fysiske omgivelser favner mange aktører. Det er derfor viktig at arbeidet med handlingsprogrammet er inkluderende og favner aktuelle aktører og parter. Et handlingsprogram er både en prosess og et endelig produkt. Vi har store forhåpninger til at prosessen skal fange opp innspill og forslag slik at det endelige produkt har forankring hos berørte aktører og parter. Dette handlingsprogrammet vil være en milepæl i et langsiktig, holdningsskapende arbeid som peker inn i det neste årtusen.

Det er mulig at vi er naive, men vi håper og har ambisjoner om at handlingsprogrammet skal utarbeides i inneværende år – og legges fram ved årtusenskiftet.

Vi er alle spente og gleder oss til å se utstillingen av prisbelønt design. Takk til Norsk Form, som nok engang gir oss en anledning til å samles, - til å se – og til å glede oss over god formgiving, god arkitektur og god design.

Utstillingen erklæres herved for åpnet!

Lagt inn 19. januar 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen